Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság ún. EU Pilot program keretében megkereséssel fordult a magyar hatóságokhoz az étkezési utalványok rendszerének egyes kérdéseivel kapcsolatban.

A Bizottság azt vizsgálja, hogy az új rendszer megfelel-e a vonatkozó, különösen a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságára irányuló EU-s jogszabályoknak, és a változások részletes indoklását kérte a magyar hatóságoktól.

A Széchenyi Pihenő Kártya esetében a kibocsátás feltételrendszerét kifogásolja a Bizottság. A SZÉP Kártya bevezetésével a Kormány liberalizálta a korábban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) monopóliumát képező üdülési juttatási piacot. A Kártya kibocsátást jelenleg is három vállalatcsoport végzi, és az 55/2011-es kormányrendeletben foglalt feltételek teljesítése mellett a jövőben is bárki beléphet erre a piacra. Ezért ez esetben értetlenül állunk a Bizottság megkeresése előtt.

Az Erzsébet-utalványt a Kormány elsődlegesen szociálpolitikai eszköznek tekinti. Az utalvány forgalmazásának hasznát ugyanis a kibocsátó MNÜA teljes egészében szociális üdültetésre és egyéb szociális programok megvalósítására fordítja. Ezt a juttatást tehát a korábban az üdülési csekk rendszerét működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki. Az Erzsébet-utalvány működése hasonló az üdülési csekkéhez, amellyel kapcsolatban a Bizottság soha nem emelt panaszt.