Hétfőn jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) áramkutak létesítéséhez támogatást biztosító pályázata. A tervek szerint 1000 új áramkút lesz a pályázat eredményeként, így az ország átjárható lesz villanyautóval - erről beszélt kedden reggel Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a köztévében az MTI beszámolója szerint.

A pályázat segítségével minden 15 ezernél nagyobb lélekszámú település önkormányzata létesíthet töltőpontot, egy 20 ezres nagyvárosban két töltőállomást lehet létesíteni a támogatásból, egy százezres nagyvárosban pedig tízet.

Újból ismertette a kormányzati tervet, amely szerint 2020-ra 50 ezer elektromos autó lesz Magyarországon. Mivel jelenleg alig több mint 1000 villanyautó fut az utakon, ez azt jelenti, hogy évente több mint 10 ezer elektromos autó eladásával számol a szaktárca. Lepsényi utalt arra, hogy a minisztérium folyamatosan dolgozik a környezetbarát, zajmentes autók elterjedését ösztönző további kedvezményeken.

Egy hete írt arról, hogy bár korábban a szaktárca áfamentességgel vagy áfakedvezménnyel akarta felpörgetni a villanyautó-eladásokat, ez uniós szabályok miatt nem lehetséges. A végleges támogatási rendszer még nem készült el, a Buksza úgy tudja, hogy 2-3 millió forintos támogatást ad majd az állam 10-12 millió forintos összeghatárig a tisztán elektromos autókra. Az NGM-től egy hete kapott válasz szerint a támogatást csak a tisztán elektromos autókra lehet majd igényelni, az úgynevezett hatótávnövelt és plug in hibrid autókra várhatóan nem adnak extra pénzt. (A villanyautók támogatásáról szóló cikket itt olvashatja el.)