Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Letelepedési Magyar Államkötvények kivételesen stabil forrásnak számítanak, az 5 éves futamidő alatt az értékpapírokat nem lehet eladni, így a tőkéjüket nem tudják kivonni a befektetők a kötvény lejárata előtt, amennyiben szeretnék megtartani a letelepedési engedélyüket az ide érkezők.

Ehhez a biztonsághoz a magyar állam a piacinál alacsonyabb áron jutott hozzá. A vonatkozó jogszabály szerint a letelepedési kötvény hozama másfél százalékponttal alacsonyabb, mint az 5 éves magyar eurókötvény másodpiaci hozama, de minimum két százalék. Az eddig kibocsátott letelepedésikötvény-állomány több mint fele a piacinál kedvezőbb kamatozású. Így ezen letelepedési kötvények után körülbelül 20 millió euróval (7-8 milliárd forinttal) kevesebb kamatot fog az állam kifizetni, mintha ezt a forrást szokásos devizakötvény-kibocsátáson gyűjtötte volna.

A letelepedési kötvényeken és a magyar lakosság számára értékesített Prémium Euró Államkötvényeken kívül nem bocsátott ki a magyar állam euró alapú kötvényt az elmúlt két évben. Ez lehetővé tette, hogy érdemben csökkent a magyar államadósság devizaaránya és így Magyarország pénzügyi sérülékenysége. Mivel nincs jelenleg 5 éves hátralévő futamidejű magyar eurókötvény forgalomban, így jogszabály alapján egy most 3 éves hátralévő futamidejű kötvény másodpiaci értékelése alapján határozzák meg a letelepedési kötvény hozamát.

Az állam minden bizonnyal ennél drágábban tudna csak 5 éves eurókötvényt kibocsátani. Továbbá fontos megjegyezni, hogy az állam jelenlegi másik euróforrása, a Prémium Euró Magyar Államkötvény kamata magasabb mint a letelepedési kötvényé. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok a letelepedési kötvényénél magasabb hozamot tudnak elérni euróalapú magyar állampapírral.

A letelepedési kötvények konstrukciója abból a szempontból is kedvező, hogy az államnak csak a futamidő végén keletkezik fizetési kötelezettsége. A Letelepedési Magyar Államkötvények egy olyan időszakban segítették Magyarországot, amikor a piacról nem, vagy nagyon drágán tudtunk volna csak jelentősebb mennyiségben devizaforrást bevonni - olvasható az NGM közleményében.