Nem döntött még a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér 2016-os mértékéről a kormány - ezt válaszolta a Belügyminisztérium arra a kérdésünkre, hogy az idén tervezik-e a közmunkások bérének emelését. Ezt a korábbi években a minimálbér-emeléssel nagyjából egy időben, decemberben szokták bejelenteni, és eddig minden alkalommal volt is emelés. Most azonban kérdéses, hogy emelnek-e a közmunkások juttatásán - írja mai számában a Magyar Nemzet.

A közfoglalkoztatottak bruttó alapbére tavaly 79 155 forint volt (a szakképzettek esetében bruttó 101 480), ez azt jelenti, hogy aki 8 órában dolgozott, az 51 847, szakképzettként pedig 66 469 forintot vihetett haza havonta. Ez jelentősen elmarad a minimálbértől, amelynek nettó összege tavaly 68 775 forint volt, az idei emeléssel pedig nagyjából 72 ezer forintra nőtt. A különbség tehát 17 ezerről 20 ezer fölé emelkedik, amennyiben a kormány nem növeli a 180-200 ezerre bővített közmunkásréteg bérét.

Bár a bérek egyelőre nem nőnek, idén a kormány mégis minden eddiginél több pénzt szán a közfoglalkoztatásra. Tavaly 270 milliárd forint jutott erre, és ebből az összegből 213 ezer ember dolgozhatott "egész éven át", idén pedig már 340 milliárd áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási célra. Ha a béreket nem emelik, akkor a pluszforrásból értelemszerűen a közmunkáslétszámot duzzasztják még tovább.

A közmunkások száma 2013 eleje óta csaknem a hétszeresére nőtt- további részletek a napilapban olvashatók.