Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár ma újra tárgyalóasztalhoz ült a szabálytalanságok miatt még visszatartott uniós források ügyében. A mostani tárgyaláson az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszírozott főleg a szegényeket, munkanélkülieket és az oktatást támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) forrásairól volt szó, amelynek kifizetéseit nyáron fagyasztotta be az Európai Bizottság.

A pénteki megbeszélés legfőbb célja az volt az NFÜ szerint, hogy Magyarország lezárja az utolsó, pénzügyi visszatartással érintett operatív programmal kapcsolatos vitáját az Európai Bizottsággal, valamint hogy "a bizottság közelebbről megismerhesse azokat a magyar oldalon megtett intézkedéseket, amelyek a források minél teljesebb körű lehívását biztosíthatják."

Az NFÜ azt írja közleményében, hogy a mostani tárgyalás nem az utolsó volt, azaz még ezen források folyósítása még nem indulhat újra. A közleményből annyi derül ki, hogy "a magyar oldal nevében Lázár János üdvözölte, hogy a bizottsággal sikerült megalkotni azt a keretet, amellyel néhány héten belül pont tehető a kifizetések visszatartásának végére", továbbá "körvonalazódott, hogy a humán fejlesztéseket tartalmazó program végrehajtása során a bizottság által problémaként azonosított egyes tapasztalatok korrigálásaként milyen ésszerű, és mindkét fél számára elfogadható kompromisszum születhet."

A kifogásolt kérdések október végéig orvosolhatónak tűnnek, és a mai megbeszélés után reálisnak tűnik, hogy a kifizetések visszatartásával érintett utolsó operatív programból (TÁMOP) is hamarosan újra megindulhatnak a kifizetések - mondta Lázár a találkozót követően, és arra kérte Andor László, foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztost, hogy működjön közre a még vitás ügyek gyors rendezésében.

Az NFÜ közleményéből kiderül: Andor szintén pozitívnak ítélte a budapesti megbeszélést, és általánosságban is kifejezte elégedettségét a bizottság és a magyar kormány közötti párbeszéd hatékonyabbá válását illetően. "A forrásvesztés kockázatát a Társadalmi Megújulás Operatív Program esetében nem látom jelentősnek, és a még fennálló vitás kérdéseket a következő hetekben várakozásaim szerint meg tudjuk oldani" - fogalmazott a foglalkoztatásért felelős biztos, aki azt kérte a magyar kormánytól, hogy támogassa a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére és az EU-ból történő elvándorlás visszaszorítására általa kidolgozott programot, az Ifjúsági Garanciát. Az NFÜ szerint Lázár erre ígéretett tett, miután ez a kezdeményezés egybevág a magyar kormány politikai célkitűzéseivel.

Ez a tárgyalási eljárás nagyon hasonló azokhoz, amelyeket Lázár a regionális fejlesztési alap egyes programjaival kapcsolatban folytatott Hahnnal. Az akkor született megállapodások értelmében a visszatartott 10 operatív program finanszírozása újraindult, de cserébe 5 százalékos úgynevezett korrekciót hajtanak végre azoknál a pályázatoknál, ahol a bizottság ellenőrei szabálytalanságokat találtak. Lázár akkor 230-250 millió euróra, 69-75 milliárd forintra becsülte a kiigazítás mértékét, de nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a Brüsszellel kötött megállapodás értelmében a pénz nem vész el, Magyarországnak lehetősége van újra felhasználni. Az év végéig ezt az összeget újra meg kell pályáztatni, és a kedvezményezettekkel is szerződést kell kötni.