Beláthatatlan ideig elhúzódhat Görögország európai finanszírozása, ha az országnak hitelt nyújtó eurótagállamok nem írnak le 80 milliárd eurót a 340 milliárdos görög adósságállományból − állítják a Goldman Sachs szakértői a CNBC tudósítása szerint. Csak egy ilyen könnyítés esetén reális az IMF céljának elérése, az adósság fenntarthatóvá tétele 2020-ra, ami azt jelentené, hogy a GDP-hez viszonyítva a jövőre várható 190 százalékról 120 százalékra csökkennének a tartozások. Ez az összeg nem jön össze az EU/IMF-hitel kamatának mérséklésével vagy az Európai Központi Bank kezében lévő 40 milliárd eurónyi görög kötvény egy részének leírásával vagy a magánhitelezőknél maradt 60 milliárd eurónyi papír piaci árú visszavásárlásával, majd könyv szerinti értéken történő leírásával. A szakértők nem számítanak arra, hogy az eurózónás államok meghozzák ezt a politikailag aligha vállalható áldozatot, ezért a görög kormány nagyon sokáig a nemzetközi közösség köldökzsinórján maradhat, ami viszont Görögországban okozhat nehezen kezelhető belpolitikai feszültséget.

A görög számla bővülése az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának (eurócsoport) becslése szerint is nagyobb, mint amekkorának korábban látszott − 20-30 milliárd euró helyett 33 milliárd előteremtésére lehet szükség −, ám még ennek kifizetéséről sem tudtak megállapodni az IMF-fel. Ez lenne az ára annak, hogy a görögök 2014 helyett csak 2016-ra teljesítsék az EU/IMF-hitelért cserébe vállalt kötelezettségeiket, amihez hétfői ülésén hozzájárult az eurócsoport.

Eközben a görög kormány sikeresen bocsátott árverésre bő négymilliárd euró értékben egy és három hónapos kincstárjegyeket − írta a BBC. További szűk egymilliárdot más módon teremtenek elő, hogy ki tudják fizetni a pénteken lejáró ötmilliárd eurónyi adósságot. Az eurócsoport leghamarabb jövő keddi rendkívüli ülésén dönthet a kedvezményes hitel 31,5 milliárdos részletének átutalásáról − a görög pénzügyminisztériumból kiszivárgó hírek szerint a hó végén az athéni jegybank elkülönített számláján lesz a pénz.