Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háromoldalú egyeztetésen Ihor Naszalik ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter, illetve Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke vesz részt. Sajtóhírek szerint a tél beálltával Európában egyre többen aggodalmukat fejezik ki a gázszállításokban esetleg ismét kialakuló fennakadások miatt. Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy pénteken sikerül megállapodásra jutniuk a feleknek.

Ez az első energiaügyi tanácskozás Oroszország és Ukrajna között, amióta Kijev tavaly novemberben úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vásárol földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat azt közölte csütörtökön, hogy 13,2 milliárd köbméter gáztartalékkal rendelkezik és emellé napi 55 millió köbmétert vásárol a szomszédos uniós országoktól. "Ez elegendő a tél végéig" - mondta a vállalat vezetője.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak egy jelentős része pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam energiaellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban.