Anyagilag biztos, hogy nem éri meg olimpiát rendezni, kérdés, hogy mennyit hajlandó áldozni az ország a sportesemény egyéb  hasznaiért - idézte a Magyar Nemzet Dénes Ferenc sportközgazdászt, aki a jobboldali értelmiségiek Eötvös József Csoportjának rendezvényén szólalt fel.

A PricewaterhouseCoopers hatástanulmánya szerint is veszteséges lenne az olimpia, pedig abban nem számolnak a pénzszórással, a korrupcióval és a váratlan eseményekkel. Az infrastruktúra-beruházások nélkül 169 milliárd, ezekkel együtt 2070 milliárd forint lehet az olimpiai mínusz.

A mérleg másik serpenyőjében a tőkebeáramlás, az országimázs erősítése és a magyarok büszkesége lenne. A veszteség vállalásához társadalmi  egyetértésre lenne szükség, ennek megteremtéséhez pedig fontos eszköz a rendezésről tartandó népszavazás.

Sportburzsoázia

Hajnal Miklós, a nolimpiai aláírásgyűjtést kezdeményező Momentum Mozgalom elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy a rendezési költségeket 1960 óta mindenütt 50 és 700 százalék közötti mértékben lépték túl. Ezért gond, hogy a magyar állam garanciát vállalt az elszállt kiadások kifizetésére.

Szerinte kérdés, hogy a "sportburzsoázia ünnepe" kell-e ahhoz, hogy a magyarok átélhessék nemzeti büszkeségüket. Referendumkezdeményezésük arról szól, hogy valóban az olimpia rendezése-e a legjobb módja a pénzköltésnek.

Hajnal elárulta, hogy reményeik szerint már ezen a héten összegyűlik 100 ezer aláírás a népszavazás kiíratásához. Összesen 138 ezerre van szükség, ám ennél többet kell gyűjteniük, mert lehet a pakkban számos érvénytelen szignó. A Medián friss felmérése szerint a budapestiek többsége nem akar olimpiát.