Ebben a konkrét ügyben nem tehetünk konkrét állásfoglalást - idézi Lewanowiczot a híroldal. A lap szerint Brüsszel "mossa kezeit", aminek oka, hogy a kérdéses civil szervezeteket nem uniós, hanem norvég pénzekből finanszírozzák.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) az irodájánál is.

Norvégia szerint a fellépés teljesen elfogadhatatlan. Az NNI viszont közölte: a művelet sem túlzó, sem demonstratív, sem megfélemlítő jellegű nem volt.

A Kehi kiterjesztette az ellenőrzést

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kiterjesztette a Norvég Alappal kapcsolatos vizsgálatot az Ökotárs Alapítvány által a Svájci - Magyar Együttműködési Program keretében kapott, illetve egyéb költségvetési forrásból származó támogatásainak ellenőrzésére is - közölte a Kehi az MTI megkeresésére csütörtökön.

Válaszában a Kehi felidézte: az Ökotárs Alapítvány 2008 óta vesz részt a Norvég Alap forrásainak szétosztásában, 2008 és 2013 között 2,5 milliárd forint közpénz sorsáról döntött. Az alapítvány nyilvánosan közzétett beszámolói alapján megállapítható, hogy ugyanebben az időszakban a saját működésére közel 180 millió forint közpénzt költött úgy, hogy átlagosan mindössze 6 munkatársat foglalkoztatott, és eközben 111 millió forint nyereségre tett szert.

A kiterjesztés következtében a Kehi többek között ellenőrizni fogja, hogy az Ökotárs Alapítvány milyen hazai és egyéb nemzetközi támogatásokban részesült és azokat mire használta fel. A vizsgálat kiterjesztésével kiszűrhetővé válnak azok az esetek, amikor ugyanazokat a költségeket visszaélésszerűen, több forrás terhére is elszámolták - írta a Kehi.