Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteken Oslóban a külföldi sajtó képviselőivel tartott találkozóján bejelentette, hogy ameddig csak lehet, folytatják a civil szervezetek támogatását. Egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte "tekintélyelvű, mélyen aggasztó tendenciákat". Közölte, hogy országa "nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek" - írja az Index.

Világossá tettük, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata - mondta Vidar Helgesen, hozzátéve, hogy ez az ellenőrzés jelenleg folyamatban van. "Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvető értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre" - jelentette ki a Kehi-jelentésről szólva a norvég miniszter, akinek országa nem tagja az EU-nak.

A Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban a Kehi szerint felmerül a hűtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja, ami miatt a hivatal ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

A norvég kormány a magyarországi nagykövetség honlapján azt közölte, hogy nem fogadja el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követel. A közlemény szerint, miután Magyarország egyoldalúan megszegte a megállapodásokat, Norvégia májusban úgy döntött, hogy felfüggeszti a pénzek kifizetését, kivéve azoknak a programoknak a finanszírozását, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, vagyis a Norvég Civil Támogatási Alapét és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz nevű programét.

A norvég kormány szerint Magyarországnak ugyanúgy be kell tartania a megállapodásokat, mint a többi, támogatásban részesülő 15 országnak - írta az Index.