A közbeszerzéseket vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ezúttal a 2008-2012 közötti időszakra kiterjedően azt értékelte, hogy a közbeszerzési törvény (Kbt.) módosításai és az új Kbt. hozzájárultak-e a célkitűzések megvalósulásához, a központi intézményrendszer működése elősegítette-e a közbeszerzési törvény célkitűzéseinek érvényesülését, továbbá a közbeszerzések intézményeinek működése szabályszerű volt-e. Az ellenőrzés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Közbeszerzési Hatóság (KH) és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) közbeszerzéssel kapcsolatos tevékenységére irányult.

Együtt-PM: valóban minden rendben?

Az Együtt-PM Szövetség tiltakozik a közpénzek elsíbolása ellen, és valódi, független vizsgálatot követel a közbeszerzések ügyében - közölte a szövetség közleményében. "Az Állami Számvevőszék szerint minden rendben a központi közbeszerzések területén. A Domokos László volt fideszes képviselő által vezetett - így nyilván teljesen független - állami szerv vizsgálata során semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a sajtóban megjelentek szerint Simicska Lajos cége, a Közgép a 2010-es kormányváltás óta legalább 180 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el. Az Állami Számvevőszék szerint tényleg minden szabályszerű, és semmi gond nincs ott, ahol Orbán Viktor egykori szobatársának cége a központi közbeszerzéseknél a harmadik leginkább preferált vállalat?" - áll a közleményben.

A vizsgálat eredményeként jelentős megállapításokat nem tett az ÁSZ, a törvényi változásokkal nagyon elégedett: "A törvényi változások egyszerűsítették a közbeszerzési rendszert, az ajánlattétel feltételeit, új rendelkezéseket vezettek be az ellenszolgáltatás kifizetési feltételeinek javítása érdekében. A 2012. január 1-jétől hatályos új Kbt. hatására a közbeszerzési rendszer áttekinthetőbbé, egyszerűbbé, a szabályozás rugalmasabbá vált. Csökkent az eljárások lefolytatási ideje, az ajánlatok értékelési szempontjai egyértelműbbé és átláthatóbbá váltak. A Kbt. átfogó módosításai, illetve az új Kbt. több olyan előírást vezetett be, amelyek alkalmasak a kis- és középvállalkozások (kkv) közbeszerzési eljárásokban történő nagyobb számú részvételének elősegítésére. Ennek hatására egyre több kkv tudott csökkentett adminisztratív teherrel részt venni közbeszerzési eljárásokban" - írta az ÁSZ.

Nőtt, de mégsem

A kkv-k által elnyert eljárások száma 2009-ről (4895 darab) 2010-re (8473 darab) közel duplájára nőtt, azonban az elnyert közbeszerzések értéke jelentős mértékben nem növekedett (707,3 milliárd forintról 715,4 milliárdra). A kkv-k az összes közbeszerzéshez viszonyítva az ellenőrzött időszakban minden évben az eljárások 70,8-80,4 százaléka közötti arányban nyertek, az elnyert munkák, szállítások értéke az összes közbeszerzés értékéhez viszonyítva 34,5-47,8 százalék körül mozgott.

Az új Kbt. bevezetése után, 2012-ben javult a kkv-k teljesítménye mind az elnyert eljárások számának (80,40-ról 84,16 százalékra változott), mind az értékének (41,68-ról 49,95 százalékra változott) vonatkozásában. A javulást főként a kkv-k által a nemzeti eljárásrendben elnyert közbeszerzések arányának növekedése eredményezte. (A nemzeti eljárásrendben előnyben kell részesíteni a kkv-kat, a kis értékű közbeszerzéseken az ajánlatkérő az általa kiválasztott három céget kérheti fel ajánlattételre. - a szerk.)

Majdnem megfelelő

A közbeszerzési rendszer központi intézményei a közbeszerzési rendszer működtetésével, felügyeletével és központi ellenőrzésével összefüggő feladataikat - néhány kivételtől eltekintve - a jogszabályi előírásoknak megfelelően látták el. Az ÁSZ azonban tett néhány javaslatot a központi intézményeknek.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságról (KEF) szóló kormányrendelet a szervezet feladatainak meghatározásakor a 2011-ben hatályát vesztett régi Kbt-re hivatkozik. A jogi koherenciazavar a helyszíni ellenőrzés időszakában is fennállt. Így az ÁSZ az ellenőrzés megállapításai alapján javasolta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy kezdeményezze az 53/2011. (III. 31.) Kormányrendelet módosítását a koherencia zavar megszüntetése céljából. A Közbeszerzési Hatóság elnökének javasolták, hogy gondoskodjon az egyes ágazatokban szokásos vagy megállapított bérekre és a kapcsolódó közterhekre vonatkozó információk összegyűjtéséről és közzétételéről. Továbbá javasolták a KEF főigazgatójának, hogy intézkedjen a KEF Portál továbbfejlesztéséről vagy új rendszer kialakításáról annak érdekében, hogy a rendszer támogassa az ügyfélkapun keresztül történő bejelentkezést - írta az ÁSZ.