A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,4 százalékát tette ki. A finanszírozási képesség pozitív egyenlege elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer következtében alakult ki - áll a Magyar Nemzeti Bank friss jelentésében.

A tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 harmadik negyedévének végén a GDP 82,0 százaléka volt (22 929 milliárd forint). Az idén eddig ez a legmagasabb GDP-arányos érték, 2009-ig visszatekintve pedig ennél csak 2009 első és 2010 második negyedévében volt nagyobb az adósság.

Forrás: MNB

A bruttó adósság harmadik negyedévi növekedéséhez (1647 milliárd forint) a forint gyengüléséből származó átértékelődések és az új adósság nettó kibocsátását jelentő tranzakciók is számottevően hozzájárultak, körülbelül 65-35 százalékos arányban. Az államháztartás nettó tartozása (15114 milliárd forint) a GDP 54,1 százalékát tette ki 2011 harmadik negyedévének végén.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -5,6 százalékát érte el. A háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva a háztartások nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka volt.