Az adatok alig különböznek a július 9-én kiadott első becsléstől, amely szerint a kivitel euróban számolt értéke 2,5 százalékkal nőtt, a behozatalé pedig 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összehasonlítva, és a többlet 505 millió euró volt.

Az első öt hónapban elért 3,491 milliárd euró kiviteli többlet 741 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál, az export 6,8 és az import 5,1 százalékos növekedésének köszönhetően.

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 2,1, a behozatalban 1,7 százalékkal nőtt. Májusban az előző hónapokhoz képest visszafogottabb volt a növekedés, részben a magas bázis miatt. Az árufőcsoport kiviteléből a több mint 30 százalékos részesedéssel bíró közúti járművek exportja bővült a legnagyobb mértékben, ezen belül a Németországba kivitt személygépkocsik forgalma emelkedett számottevően.

Rengeteg autó megy

Az importban a legkiemelkedőbb növekedést az energiafejlesztő gép és berendezés termékcsoport mutatta, amely - a közúti járművek exportjához hasonlóan - mintegy hatodával bővült. A számítógépeket és azok alkatrészeit is tartalmazó irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések importja 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, exportja ugyanakkor számottevően csökkent. A zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülék forgalma - főként a mobiltelefonok és alkatrészeinek hanyatló kereskedelme következtében - jelentősen visszaesett.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,3, az importé 0,8 százalékkal emelkedett. Több mint tizedével bővült a gyógyszer és gyógyszerészeti termék mindkét irányú forgalma, valamint az egyéb vegyipari termékcsoportok, többek között a műanyag-alapanyag behozatala és a műanyag termék kivitele. Dinamikusan bővült a gépjárműgyártáshoz kapcsolódó termékkörök forgalma, különösen a gumigyártmány exportja, illetve a készbőr, bőrgyártmány mindkét irányú kereskedelme. Ezzel szemben a vas és acél behozatala mintegy negyedével csökkent, melyet elsősorban az ukrán feladású import visszaesése okozott.

Kevesebb gáz jött

Az energiahordozók importvolumene 18 százalékkal volt kevesebb. Az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatala mintegy kétötödével esett vissza. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene - ellentétben a korábbi hónapokkal - több mint 10 százalékkal csökkent, amelyben a magas bázis is szerepet játszott. A villamos energia behozatalát két számjegyű növekedés jellemezte.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,6, az importé 6,7 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmény kivitele csaknem felével, a jóval kisebb értékű behozatala közel háromnegyedével bővült, elsősorban a kukorica megnövekedett forgalma miatt. Kivitelben a termény, míg behozatalban a kukorica-vetőmag kereskedelme volt meghatározó.