A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013. II. negyedévében 0,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedést - amelyre 2011 IV. negyedéve óta nem volt példa - alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítményének növekedése okozta, illetve közrejátszik az alacsony bázis is. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal növekedett a GDP. Részletes adatokat szeptember 4-én közöl a KSH.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa éves alapon szintén 0,5 százalékos bővülést jelzett. Amint arról beszámoltunk, Magyarország GDP-je 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent, míg az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt.

A második negyedéves adat tehát év/év összevetésben gyorsulást, negyedéves összehasonlításban viszont jelentős lassulást jelez.

A szakemberek szerint néhány komponens - így a kiskereskedelem, építőipar, vagy a mezőgazdaság - hektikus alakulása szignifikánsan is befolyásolhatja az év hátralévő részében a folyamatokat, aminek oka egyfelől a választások közeledtével felfutó állami beruházások, másfelől a mezőgazdaságban és az építőiparban érvényesülő tavalyi mélyponthoz képest mért erőteljes korrekció. Igaz, az agráriumban a szárazság még ronthat az összképen.

Ami a növekedés fenntarthatóságát illeti, sem a háztartások alig érezhetően javuló jövedelmi helyzete, sem a külső konjunktúra stabilizációja nem elég meggyőző ahhoz, hogy elérhető legyen a kormány által kitűzött 0,7 százalékos éves növekedési cél.

Részletes elemzésünk idekattintva olvasható.