Tavaly novemberben az előző havihoz képes szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában és 0,1 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.  Az előző hónapban, októberben 1,4 százalék volt a havi növekedés mértéke az euróövezetben és 1,3 százalék az EU-ban.

2016 novemberében 2015 novemberéhez képest naptári kiigazítással a szezonálisan kiigazított kiskereskedelmi forgalom 2,3 százalékkal nőtt az euróövezetben és 3,4 százalékkal az Európai Unióban.

Novemberben a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Németországban regisztrálták, 1,8 százalékosat. Ausztriában és Portugáliában 1,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Havi növekedést Luxembourgban mutattak ki, 6,2 százalékosat, valamint Észtországban 1,7 százalékosat, Romániában, Szlovéniában és Szlovákiában pedig 1,4 százalékosat.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés, 12,4 Luxembourgban volt a kiskereskedelmi forgalomban, míg Szlovéniában 11,3 százalékos, Romániában 9,5 százalékos. Belgiumban 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben éves bázison.