Az NVI elnöke közölte, a Csongrád megyei Bakson a megyei közgyűlési választási is meg kell ismételni, emiatt egyelőre nem tud megalakulni a megyei közgyűlés. Körülbelül 250 jogorvoslat érkezett az eredményt megállapító döntések ellen, ezek közül 11 településen kell megismételt választást tartani, és még 6 települési eredmény ellen van folyamatban jogorvoslat - mondta Pálffy Ilona. Hozzátette, 2010-ben 18 településen kellett megismételni a szavazást, 2006-ban pedig 13 településen. A választásoknak csak a szavazás részét kell megismételni ezeken a településeken, azaz nincs lehetőség új jelöltek állítására.

Meg kell ismételni a Baranya megyei Pécsen a 8. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, Sumonyban az egyéni listás választást, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Ózdon a polgármester-választást, ez a voksolás 37 szavazókört érint. Meg kell ismételni a főváros XVIII. kerületében, a 63. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, a Csongrád megyei Bakson a polgármester-, az egyéni listás és a megyei önkormányzati választást. Emiatt "függőben van" a Csongrád megyei közgyűlés választása, a testület tehát egyelőre nem tud megalakulni.

Győrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselő-választás szavazását, Heves megyében Recsken a 3. szavazókörben a polgármester- és egyéni listás, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkiséren a polgármester- és egyéni listás, a Nógrád megyei Cserhátszentivánban a polgármester-választást, a Somogy megyei Látrány 1. szavazókörében az egyéni listás választást, a Tolna megyei Szekszárdon a 27., 28. és 29. szavazókörben a polgármester- és egyéni választókerületi választás szavazását.

Ezeket a megismételt szavazásokat november 9-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. A megismételt szavazásokon ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik az október 12-ei voksoláson, nem lehet új jelölteket állítani. A névjegyzékben is azok szerepelnek, akik az október 12-ei szavazás névjegyzékében, kiegészülve azokkal, akik november 9-ig válnak majd nagykorúvá.

Még szerdán is folyamatban volt a jogorvoslat a Bács-Kiskun megyei Tompa polgármester- és egyéni listás választásával szemben, Komárom-Esztergom megyében Esztergomban a települési kompenzációs eredmény ellen, a Nógrád megyei Mátraverebélyben a polgármester-választás eredményévek szemben, itt például még péntekig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

"Függőben van" még az eredmény a Somogy megyei Kéthelyen, ahol a polgármester- és egyéni lista ellen nyújtottak be jogorvoslatot, valamint Balatonszárszón sem zárult még le a jogorvoslat, ahol a polgármester- és egyéni listás választás eredményét támadták meg. Ezekben az ügyekben várhatóan csütörtökön születik jogerős döntés arról, meg kell-e ismételni a szavazást.

Ugyancsak nem dőlt még el jogerősen, hogy meg kell-e ismételni a szavazást a Tolna megyei Dombóváron és a Békés megyei Kétegyházán.

A Nemzeti Választási Iroda a megismételt szavazásokhoz segítséget nyújt a helyi választási irodáknak: központilag készítik a választási értesítőket, és a szavazólapokat is központilag nyomtatják ki az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel.

23 településen időközi választást kell tartani

Huszonhárom településen kell időközi önkormányzati választást tartani, ezeken a településeken a teljes választási eljárás az elejéről kezdődik, azaz új jelöltek is indulhatnak a választáson - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Azokon a településeken kell időközi önkormányzati választást tartani, ahol október 12-én jelöltek hiányában elmaradt a voksolás, vagy a választást megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett a voksolás. Az időközi választás kitűzésére a helyi választási bizottságoknak 30 napjuk van, és 80-100 napon belülre kell kitűzniük a választást, így várhatóan ezekre az időközi választásokra csak a jövő év elején kerül majd sor - tette hozzá.

Szavazategyenlőség miatt a következő településeken kell időközi polgármester-választást tartani: Tengeri (Baranya megye), Fancsal és Mezőnyárád (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Alsótold (Nógrád), Mike és Szorosad (Somogy), Lispeszentadorján és Zalamerenye (Zala).

Október 12-én jelölt hiányában elmaradt a voksolás, így időközi polgármester-választást kell tartani a következő településeken: Répáshuta (Borsod-Abaúj-Zemplén), Aparhant és Udvari (Tolna), Daraboshegy és Tanakajd (Vas), Nemesvita (Veszprém), Valkonya (Zala).

Időközi egyéni választókerületi választást kell tartani szavazategyenlőség miatt a következő településeken: Pilis (8. számú egyéni választókerület), Tiszavasvári (8. számú egyéni választókerület), Mezőtúr (1. számú egyéni választókerület).

Elegendő számú jelölt hiányában elmaradt az egyéni listás választás, ezért időközi voksolást kell tartani Kishajmáson (Baranya) és Tanakajdon (Tolna). Mivel nem sikerült elegendő számú jelöltet választani, így Kisbudmér (Baranya), valamint Bozzai és Mesterháza (Vas) településen lesz időközi egyéni listás választás.

Pálffy Ilona elmondta: 2010-ben tizenhárom településen volt időközi polgármester-választás, három településen időközi egyéni listás és két településen időközi egyéni választókerületi választás.

Október 12-én tartották választásukat a nemzetiségek is, három településen eredménytelen volt a választás: Egerben a ruszin nemzetiségé, Halásztelken és Mezőhegyesen a roma nemzetiségé.