Az Európai Parlament 751 mandátumából 21-nek a sorsáról döntenek a magyar szavazók. Az országgyűlési választással ellentétben ezen már nem voksolhatnak azok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. A nálunk élő külföldi uniós állampolgárok egy regisztráció után adhatják le a szavazatukat. Május 9-ig kell kérniük a névjegyzékbe vételüket a magyarországi lakóhelyük szerint illetékes választási irodától.

A külföldön élő magyar állampolgárok a nagykövetségeken szavazhatnak a magyar pártlistára, de ha inkább a külföldi lakóhelyük szerinti ország pártlistái közül szeretnék kiválasztani a nekik tetszőt, akkor kérniük kell a felvételüket az ottani névjegyzékbe, amelynek megtörténte után a magyar választási iroda törli őket a hazai adatbázisból.

Az európai parlamenti választáson nincsenek egyéni jelöltek, itt csak a pártok országos listájára lehet szavazni. A listaállításhoz 20 ezer érvényes ajánlásra van szükség, a bejutási küszöb itt is öt százalék. A választás hivatalos oldalán található, utoljára szerdán frissített táblázat szerint eddig 35 szervezetet vett nyilvántartásba a választási bizottság.

Magyarországon eddig két európai parlamenti választást tartottak, a részvételi arány sem 2004-ben, sem 2009-ben nem érte el a 40 százalékot. Ez sok uniós országban így van, ezért az Európai Parlament a hivatalos YouTube csatornáján is szavazásra biztat mindenkit, egyebek mellett azzal az érvvel, hogy az EP az egyetlen olyan uniós szervezet, amelynek tagjait közvetlenül lehet megválasztani.

A kampányra ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyek főpróbáját április 6-án tartották Magyarországon, tehát nincs kampánycsend, de május 25-én választási gyűlést már nem szabad tartani és a szavazókörök 150 méteres körzetén belül békén kell hagyni a választópolgárokat. A szavazás reggel hattól este hétig tart. Ugyanúgy ikszelni kell, mint a többi választáson.