A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) új közbeszerzési keretet nyit két területen. Az egyik eljárás során 2 év alatt 8 milliárd forintos keret lesz opcionálisan lehívható olyan intézmények részére, amelyek közfeladatot látnak el, és elöregedett járműparkjuk cserére szorul. A másikban 3 évre 4,5 milliárd forintos keret lesz elérhető a tevékenységükhöz szükséges papír-írószerekre. Mindkét esetben közellátást biztosító intézmények (például szociális-, közellátó-, oktatási-, környezetvédelmi profilú intézetek) szerezhetnek be ezekből a keretekből - írta közleményében a központosított közbeszerzéseket lebonyolító, a fejlesztési tárca felügyelete alá tartozó KEF.

"A központosított közbeszerzés hiánya gépkocsiknál akár 1,1 milliárd forint többletkiadást eredményezett a magyar költségvetés részére éves szinten, mondja ki a legutóbbi, 2008-as ÁSZ jelentés. A legfrissebb OECD tanulmány is a központosított közbeszerzés mellett érvel a nagy volumenű és nem specifikus igények kielégítése során" - magyarázza a többmilliárdos járműbeszerzés szükségességét a KEF.

Nagyon eredményes a KEF, spórol az államkasszának

"A KEF mindig arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb megtakarítást érje el az államkassza részére; erre jó példa, hogy a mobil-percdíjakat a korábbi legalacsonyabb 7,5, illetve maximum 18 forintról mára közel 76 százalékos csökkentéssel 4,36 forintra sikerült levinnie"- szemléltette egy példával a Kántor Zoltán, a KEF közbeszerzési igazgatója a főigazgatóság munkájának eredményességét.

A döntés nagyon időszerű, mivel a közintézmények gépjárműparkja cserére szorul a közszolgálati feladatok zavartalan ellátásának érdekében. a KEF a központosított közbeszerzésre kötelezett intézmények köréből érkező visszajelzések, a velük folytatott konzultációk alapján állapította meg az eljárás szükségszerűségét/a gépjárműparkok elavultságát. Az érintett flotta elöregedett, a gépkocsik futásteljesítménye magas, ráadásul a fentiekből kifolyólag megnövekedtek a karbantartási-, generáljellegű nagyjavításból és váratlan meghibásodásból eredő költségek. Egyre gazdaságtalanabbá vált az üzemeltetés. Még igen magas karbantartási és javítási költségek mellett sem lenne biztosított a közellátás zavartalan működése.

A papír-írószeres keret 4,5 milliárd forintos

A most kiírásra kerülő papír-írószer tender, amely országszerte 650 kötelezett, valamint közel 1200 önként csatlakozó intézmény ellátását biztosítja majd, nagy mértékben szakít a már több mint 10 éves gyakorlattal. A korábban 4500 tételt meghaladó rendelhető terméklistát töredékére csökkentette a KEF. A papír-írószer beszerzését lehetővé tevő keret megnyitása a központosított közbeszerzés alkalmazásának köszönhetően a KEF várakozásai szerint akár 20 százalék is csökkentheti a beszerzési árakat - olvasható a szervezet közleményében.