Egyre nehezebb a letelepedési magyar államkötvények ügyében információhoz jutni, még közérdekű adatigényléseinkre is semmitmondó válaszok érkeztek az Országgyűlés gazdasági bizottságától - írja mai számában a Magyar Nemzet

A kötvények forgalmazásban érintett cégek  az elmúlt években több mint 70 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a magyar állammal kötött szerződéseknek köszönhetően. A kétes ügyletekkel kapcsolatban tavaly december a lap  anonim bejelentést tett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál. A szervezet most a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól érkezett levelet kézbesített szerkesztőségnek, amelyben az állt, hogy a nyomozó hatóság feljelentésként kezeli közérdekű bejelentésüket.

A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, ha legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak. A kötvényt azonban csak a parlament gazdasági bizottsága által kijelölt cégek forgalmazhatják. Bejelentésékben olyan esetekre világított rá a lap, amelyekben a bizottság meglehetősen furcsa módon döntött arról, mely társaság forgalmazhat letelepedési papírokat, s melyik nem.

A BRFK-hoz került első dokumentumban kiderül, hogy a gazdasági bizottság  rejtélyes módon az előtt (2013. május 23-án) ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal kiadta volna (május 27-én). Utólagos iratpótlásról nem lehet szó, mert magán a liechtensteini hivatal által hitelesített okmányon látható a gazdasági bizottság iktatási dátumot igazoló pecsétje. Ezek után a VolDan Ltd. megkapta az akkor még Rogán Antal vezette grémiumtól az engedélyt arra, hogy egyebek mellett orosz, ukrán, türkmén, grúz, fehérorosz és üzbég állampolgároknak értékesíthessen letelepedési államkötvényt.

Egy másik liechtensteini cég esetében is hasonló időutazás nyomaira bukkanni. Az S&Z Program Ltd. kérvénye - a cég forgalmazási engedélyét a testület tavalyelőtt szeptemberben visszavonta - szintén 2013. május 23-án érkezett meg a gazdasági bizottsághoz, annak ellenére, hogy ezt is később, négy nappal ezután adta ki a liechtensteini igazságügyi hivatal.

Tegnap újabb iratokat küldtek a BRFK-hoz, amelyből kiderül, hogy a gazdasági bizottság a saját határozatait sem tartja be. A testület tavaly december 15-én két közvetítőcégnek - a Szingapúrra specializálódott Euro-Asia Investment Management Pte. Ltd.-nek és a többek között azerbajdzsáni, kazah, thaiföldi, illetve indonéz állampolgárokra koncentráló Discus Holdings Ltd.-nek - vonta vissza a forgalmazási engedélyét, mondván, nem értékesítettek az elmúlt három évben legalább száz államkötvényt. A forgalmazási engedélyeket úgy vonták vissza, hogy egyik cég esetében sem járt még le a limit teljesítésére három évben megszabott határidő - írja Magyar Nemzet.