A kezdeményezést első körben elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A szakszervezeti vezetők ezután fordultak a Kúriához, amely zöldlámpát adott. A portál szerint szerint a férfiak 40 év szolgálati év után történő nyugdíjba vonulásáról lehet népszavazást tartani. Ehhez megkezdték a szakszervezetetek az aláírásgyűjtést.

A kezdeményezést egy szakaszervezeti vezető nyújtotta be magánemberként - értesült az ATV. A kezdeményezőnek 120 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy 200 ezer hiteles aláírást gyűjtsön össze a népszavazás mellett.

Az NVB korábban megtagadta annak a - nyugdíjszabályok módosítására vonatkozó - kérdésnek a hitelesítését, amely a férfiak számára is biztosította volna a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét - írta korábban az MTI. A választási bizottság érvelése szerint ez érintené a központi költségvetési törvényt, s az alaptörvény ez esetben tiltja a népszavazást. Az NVB azt is megállapította, hogy a kérdés nem felel meg a választói egyértelműség követelményének; a Kúria önkormányzati tanácsa azonban ezt nem osztotta és megalapozottnak tartotta a felülvizsgálati kérelmet.

A bírói testület értékelése szerint a kérdés az esélyegyenlőség megteremtéséről szól és nem jár automatikusan pénzügyi hatásokkal, ezért megváltoztatta a korábbi határozatot.