Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerdai lapszámban megjelent cikk szerint az a nyugdíjas, aki munkát végez, köteles keresete után nyugdíjjárulékot fizetni, ám a szolgálati időt a nyugellátás mellett aktív munkával töltött pluszidő nem növeli.

Varga Gyuláné adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek kompenzálására a munkavégzés során elért kereset fél százalékával növelték meg a nyugdíjat, feltéve, hogy az érintett kérvényezte az összeg kifizetését - írja az MTI.

Egy 2017. január elsején életbe lépett változásnak köszönhetően ma már nem kell kérvényezni a járandóság számfejtését, mert az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről, legkésőbb október végéig. A korábbi időszakra vonatkozó keresetek után ugyanezt már idén június végéig megtette az ONYIK.

Michnai Attila adószakértő arra is felhívta a figyelmet a napilap cikkében, hogy ha egy nyugdíjas esetleg még azelőtt elhalálozik, hogy sor kerülne az automatikus számfejtésre, akkor az özvegyi nyugdíjra jogosult személy megkaphatja ezt az összeget, ha külön kérvényezi. (Megint a nyugdíjasok hátán csattant az ostor - ilyen is van.)