Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lapnak a Pest Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: a befektetési tevékenységgel foglalkozó Macrogamma Zrt. igazgatóságának volt tisztségviselőit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a nyomozó hatóság. A gyanúsítottak 2007-ben és 2009-ben a zrt. vezető tisztségviselőiként ingatlanügyletek lebonyolításában működtek közre. Ezek során a befektetési alap Albertirsa, Dunaújváros, Székesfehérvár, Budapest, Szombathely és Kaposvár térségében indokolatlanul magasabb vételáron, közbeiktatott cégek útján jutott ingatlanokhoz. A túlárazás miatt a befektetési alapnak 13 millió forinttól 1,4 milliárd forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak az ügyészség szerint.

2013-ban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indított nyomozást a magánnyugdíjpénztárak ingatlanbefektetéseivel kapcsolatban. A gyanú szerint csaknem másfél milliárd forint kár érhette két ingatlanalap befektetőit - köztük az államot is -, miután hét magánkassza vélhetőleg értéktelenné váló befektetési jegyeket adott át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

A Kehi-ellenőrzés során ugyanis kiderült, hogy a kasszák a MAG Ingatlanbefektetési Alaptól, illetve a NAP Ingatlanfejlesztő Alaptól vásároltak befektetési jegyet, amelyek alapkezelési tevékenységét 2011 augusztusáig a Macrogamma Zrt. látta el. A vizsgálat feltárta, hogy a Macrogamma tisztségviselői nem a MAG és a NAP javára vásároltak kedvező árú ingatlanokat. Azok kizárólag az értékesítési láncolatba iktatott - saját érdekeltségi körükbe tartozó és árfelhajtó szerepet betöltő - offshore hátterű cégeknek termeltek indokolatlan bevételt. A gyanút az is erősítette, hogy a Thompson & White cég és a Macrogamma között szervezeti és személyi összefonódásokra bukkantak az ellenőrök.

A magánkasszákhoz, illetve - az állami rendszerbe visszatérő tagok után - a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került befektetési jegyek várhatóan értéktelenné válnak, mivel az érintett - és túlértékelt - ingatlanokra időközben jelzálogot jegyeztettek be.