Áder Jánoshoz fordultak a takarékszövetkezetek - a több mint 100 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetséggel (OTSZ) ugyanis nem egyeztettek a június 25-én a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott, majd június 27-én elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényről. Az OTSZ tagszervezetei jogorvoslatot kérnek a köztársasági elnöktől.

A szövetkezetek különösen azt nehezményezik, hogy a törvényt semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg és az elfogadott jogszabály több ponton súlyosan sérti az alaptörvény több rendelkezését és a takarékszövetkezeti közösség érdekeit.

Az már nem is meglepő, hogy sem az OTSZ, sem a tagok nem ismerték a törvénytervezet szövegét, sőt még a benyújtás szándékáról sem tudtak. (Erről nem esett szó azon a június 24-i szakmai megbeszélésen sem, amely a stratégia kialakításának folyamatában az első közös egyeztetés volt az OTSZ tagszervezetei és a hazai, illetve szövetkezeti pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányzati stratégia kialakításával megbízott kormánybiztos között).

Az OTSZ közleményben fejtette ki véleményét arról is, hogy a törvény szövegében a takarékszövetkezeti szektor gyenge helyzetére, munkatársainak felkészültségére, intézményvédelmére, hosszú távon a további működés veszélyére tettek erősen negatív megállapításokat. Aláhúzták: az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) által biztosított hitelintézeteknél az OTIVA 20 éves fennállása alatt soha sem következett be olyan állapot, hogy az Országos Betétbiztosítási Alapnak kellett volna helyt állnia befagyott ügyfélpénzek miatt. Az elmúlt években történő takarékszövetkezeti problémák (Jógazda, Soltvadkerti Takarékszövetkezet) nem a takarékszövetkezeti integráció tagintézményeinél keletkeztek - hangsúlyozza a közlemény.

Amint arról beszámoltunk, a takarékszövetkezetekről szóló törvény miatt az elmúlt hétvégén Demján Sándor is felemelte szavát és levélben fordul Orbán Viktorhoz.

A takarékok összevonására vonatkozó javaslat alapjaival a piac sem vitatkozik, ám problémát jelent, hogy a szövetkezeti hitelintézetek a törvény erejénél fogva az új integráció tagjaivá válnak és megszűnik az eddigi önállóságuk. Minderről részletesen itt olvashat.