A Brokernet kötelékét nagy médiafigyelem mellett elhagyó milliárdos üzletasszony új cége első hallásra az eddigi Brokernethez teljesen hasonló MLM-rendszerben fog működni. Tevékenységét ugyanúgy egyéb közvetítői tevékenységekkel kívánja majd bővíteni, ráadásul a megcélzott társadalmi szegmens sem lesz merőben eltérő. Az első időkben az egészség- és nyugdíjbiztosítások, valamint az aranyszámlák népszerűségében bíznak, hiszen a piac eddigi motorját jelentő (egész életre szóló, munkáltató által kötött) életbiztosítások adó- és járulékmentessége egy múlt pénteki törvénymódosító javaslat nyomán várhatóan hamarosan megszűnik.

Változik a közvetítők élete

A Brokernet által korábban közöltek alapján a tulajdonosok üzleti koncepcióval kapcsolatos nézeteltérése vezetett a cég négy alapító tulajdonosából kettő, Kósa Erika és Körtvélyesi Zoltán távozásához. A Brokernetből kiválók által alapított cégnél a csütörtöki bemutatkozáson elhangzottak alapján azonban nem lesz merőben más a koncepció: a társaság kezdetben MLM-struktúrában végzi életbiztosítások és aranyszámlák értékesítését, majd pedig csoporttá alakulva a hitel- és ingatlanközvetítői piacra történő belépést is tervezik. Emellett azokban az életbiztosítási szegmensekben is aktívak szeretnének lenni, amelyek alkuszi működést kívánnak meg. Kósa Erika elmondása szerint az igazi újdonságot az ügyfélkiszolgálás mértéke és minősége fogja jelenteni, amiben egy holland cég a saját, napi 50 ezer ügyféllel történő kapcsolatfelvételre képes kontaktcenterével lesz a partnerük. Mint szavaikból kiderült, a Brokernetnél jóval szigorúbb közvetítői követelményrendszert fognak felállítani, folyamatos képzéssel és vizsgáztatással. Kósa Erika emellett a családokra szabott, személyes pénzügyi analízis fontosságát emelte ki a pénzügyi tervezésben. Szerinte sokan a tanácsadókkal történő beszélgetés során csodálkoznak rá, hogy konzervatív bankszámlán tartják a pénzüket. Az EU közvetítői irányelve már jövőre irányelv lehet, a PSZÁF által előkészítés alatt álló egységes pénzügyi közvetítői törvény minden közvetítőre vonatkozni fog az ingatlanközvetítőket leszámítva, amely Farkas András szerint harmincszor annyi követelményt helyez a biztosításközvetítőkre, mint a mostani szabályozás.

Két és fél hete alakul az új cég

Az alapvetően többes ügynöki hálózatként működő vállalat a többféle szókombinációt is magában hordozó Consequit nevet viseli majd. A PSZÁF-hoz már benyújtott kérelem nyomán, az engedély megérkezését követően azonnal meg is kezdi működését. Két és fél hét alatt a Brokernettel is együttműködő három biztosítóval (CIG Pannónia, MetLife, Uniqa) és egy aranybefektetési céggel (Solar Gold) is szándéknyilatkozatra került sor, ezek a PSZÁF engedélyét követően azonnal partneri szerződéssé válnak. A cég tulajdonosa 100%-ban Kósa Erika, vezérigazgatója férje, Körtvélyesi Zoltán lesz, értékesítési vezérigazgatója pedig Farkas András, aki korábban a Brokernetnél is hasonló pozíciót töltött be. A menedzsment munkáját tanácsadó testület segíti, amelyben részt vesz Bosnyák Attila, az Aviva korábbi pénzügyi igazgatója, Czakó Borbála és Unger Anita is. A sajtóesemény házigazdái nem kívántak nyilatkozni sem a Brokernetről, sem távozásuk okairól, körülményeiről. Az új cég minimális alaptőkével indul el, befektetésük összegéről pedig csak annyit árultak el, hogy "sok".

Új termékek: egészség és nyugdíj

Bár a cégalapítással kapcsolatos első gondolatok megszületésekor még úgy tűnhetett, várhatóan mégsem lesz a Consequit növekedésének a motorja a Brokernet (illetve több biztosító) által előszeretettel kínált munkáltatói whole life életbiztosítás, egy múlt pénteki szja-törvénymódosító javaslat ugyanis kiveszi az adómentes körből a maradványértékkel rendelkező (visszavásárláskor káresemény nélkül is fizető) életbiztosításokat. A társaságnak ezért más irányokban kell tájékozódnia.

A közvetített termékek tekintetében az új cég abból indul ki, hogy a jóléti állam zsugorodik egész Európában, a nyugdíjrendszerek kezdenek ellehetlenülni - festett fel egy baljós képet Farkas András, az új cég értékesítésének irányítója. Számos országban az egészségügy is komoly finanszírozási problémákkal küzd, ami esetenként szintén a kedvezőtlen demográfiai folyamatok következménye. Az öngondoskodásnak ezért folyamatosan nő a piaca. Mind a nyugdíj-, mind az egészségbiztosítások piacán a magánpiaci szolgáltatók tudják pótolni az egyre inkább háttérbe szoruló államot. A termékgazdákkal, vagyis biztosítókkal, bankokkal és egyéb befektetéseket kínáló cégekkel elsősorban ezekről a termékekről tárgyalnak.

Az új cégnél a magyar életbiztosítások piacának csökkenését átmenetinek vélik. Farkas András szerint Magyarország sajátossága, hogy a következő években egy óriási méretű korosztály, a Ratkó-korszak gyermekei nyugdíjba vonulnak, gyorsan felduzzad a nyugdíjasok tábora. Az Alaptörvény szövege alapján az állam ma már nem garantálja egyértelműen a nyugdíjfizetések stabilitását. A foglalkoztatási helyzet tovább bonyolítja a képet, hiszen ma is mindössze 23% azok aránya, akik minimálbér feletti jövedelemből gyakorlatilag eltartják az inaktívak hatalmas táborát. Katasztrofális az elláttórendszerek helyzete, amikor pedig 2030 környékén elindul a Ratkó-korszak gyermekeinek a nyugdíjba vonulása is, az 100 euró alatti nyugdíjat fog jelenteni - fogalmazott Farkas, aki további veszélyekre is felhívta a figyelmet.

A biztosítási termékértékesítésben Farkas szerint kiemelt szerepet kell elfoglalnia annak a ténynek, hogy a jegybankok által a pénzügyi rendszerbe nyomott plusz pénz egy inflációs nyomást gerjeszt. Nem lehet egyelőre felfogni, ez mekkora pénzügyi armageddont okozhat, az erről szóló könyveket Mitt Romney republikánus elnökjelölt is gyakran említi - figyelmeztetett a szakember. Sok száz- és ezermilliárd dollárnyi virtuális pénz kerül a gazdaságba, amely elsőre fantasztikusan meglódítja a tőzsdéket, illetve csökkenti az államadósság-terheket, ugyanakkor az infláció melegágya Farkas szerint. Ezért úgy véli, a kilencvenes évek egyes tapasztalataihoz hasonlóan a közeljövő biztosítási termékei is egyre inkább inflációvédő mechanizmust kell, hogy tartalmazzanak.

Az egészségbiztosításban a nyugdíjbiztosításokhoz hasonlóan komoly lehetőségeket lát az új társaság, amely egy év eleji törvénymódosítás nyitotta meg a kaput, hiszen lehetővé tette, hogy a munkáltatók adó- és járulékmentes egészségbiztosítást kössenek munkavállalóiknak. Ez lesz lényegében az egyetlen cafeteriaelem, amelyet ingyenesen nyújthatnak a munkáltatók, miközben az állam egészségügyi rendszer egyre kevesebbek, egyre rosszabb színvonalon történő ellátását garantálja csak - fogalmazott Farkas, hozzátéve: az állam az egészségbiztosítások beengedésével gyakorlatilag egy ideológiai magyarázatot nem követelő hátsó kaput nyitott meg.

A Portfolio.hu kérdésére adott válaszból kiderült: az új társaság a Brokernethez hasonlóan az éves egyszeri díjfizetésű életbiztosítási termékeket preferálja,ezen kívül a féléves díjfizetés képzelhető még el. Kósa Erika elmondása szerint a havi díjas termékek piacára nem szeretnének belépni, tapasztalataik alapján ugyanis ebben jóval kisebb az ügyfelek fizetési fegyelme.