Jelenleg már 500 nyugdíjas kap félmilliónál, ketten pedig másfél milliónál magasabb öregségi nyugdíjat. Mivel az átlagos öregségi nyugdíj jelenleg 118 ezer forint, ez csak feszültséghez vezet, hosszabb távon pedig finanszírozási gondokhoz - olvasható a lapban.

A magas összeg oka, hogy a kormány három éve eltörölte a nyugdíjjárulék-plafont. Korábban havi 662 ezer forintos fizetés felett nem vontak járulékot és ennek megfelelően a nyugellátás is limitált volt.

A lap megszólaltatta Baráth Gábort, a Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság volt főigazgatóját, aki szerint a tb-rendszernek nem dolga ilyen kiugró keresetek befogadása. Ahol 28 500 forint a legkisebb ellátás, ott fölösleges feszültséget okoz a plafon eltörlése. Ráadásul az elöregedő magyar társadalomban ez nem fenntartható, ugyanis a milliomos nyugdíjasok biztosan több pénzt fognak majd kivenni a rendszerből, mint amennyit életük során betettek. A plafont - mint kasszavédő eszközt - valamennyi nyugdíjrendszer használja, rejtély, hogy a magyar miért nem - írja a lap.