Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan pénteken érkezik az első értékpapírcsomag a magánnyugdíjpénztáraktól a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap számláira. A pénztárak kedden, a vagyonátadás fordulónapján az árfolyamokat rögzítették, majd szerdán értesítik az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-t − tudtuk meg Borbély László András vezérigazgató-helyettestől. A szabályok szerint ugyanis két nappal a papírok megérkezése előtt értesíteni kell az ÁKK-t, és az első értesítések szerdán juthatnak el a szervezethez. Az átadott vagyonról pontosabb számai a jövő héten lesznek majd az ÁKK-nak.

Az összes vagyonelem megérkezésének határideje június 12-e ugyan, de mivel ez pünkösdvasárnap, nem egyértelmű, hogy végül 10-e vagy 14-e az előírás. Június 14-étől mindenesetre két fontos feladat vár az alap mellett felállított irányító testületre: egyrészt meg kell határozni, hogy az egyes vagyonelemeket milyen értéken, milyen kockázatok mellett, mennyi idő alatt lehet értékesíteni. Másrészt az olyan befektetéseknél, amelyek kellőképpen likvidek − például néhány külföldi részvény, külföldi tőzsdeindexekre szóló etf-ek −, a konkrét eladás is megkezdődhet. Minderről az irányító testület dönt majd − mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az előkészítő munka az utolsó pillanatig tartott, hétfőn például még újabb három külföldi számlát kellett nyitni az alap számára, így többek között már kanadai értékpapírszámlája is van − tudtuk meg Borbélytól. Mostanra megállapodtak a nyugdíjpénztárakkal azon vagyonelemekről is, amelyek átadása valamillyen okból nem volt lehetséges − ilyen lehetett pár ingatlan, esetleg elidegenítési korlátozással terhelt értékpapír.

Ami a reálhozamok visszautalását és kifizetését illeti, az feltehetően nem lesz probléma a rendelkezésre álló likvid eszközökből sem, de a jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy a Kincstári Egységes Számla terhére előleget nyújtsanak a kifizetésekre. A magán-nyugdíjpénztári eszközök átadását és az alap működését, számvitelét szabályozó utolsó kormányrendeletet csak az utolsó pillanatban − tegnap délután − hirdették ki, de úgy tudni, az érintettek korábban megismerhették a tartalmát, így az nem éri őket meglepetésként.