A magán-nyugdíjpénztári átalakítások ideje alatt mintegy kétszeresére nőtt az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárba (önyp) belépő új tagok száma − hangsúlyozta Várnagy Anikó igazgatóhelyettes. Elmondta, 2010 első hónapjában 380-an csatlakoztak a kasszához, ám 2011 azonos időszakában ez a szám megközelítette a 900 főt.  Az első negyedévben a legnagyobb magyar bank nevével fémjelzett pénztár az előző évinél több mint 80 százalékkal több új tagot (az 1,7 ezerrel szemben 3,1 ezret) vonzott.

Lapunk érdeklődésére több szereplőnél is hasonló megugrásról számoltak be. Az MKB-nál az új belépők száma már az első három hónap során megközelítette a tavalyi teljes évét − tudtuk meg Lehoczky Lászlótól, a kassza vezetőjétől. Az Aranykor önyp-be az első három hónapban 66 százalékkal többen léptek be, mint 2010-ben. Az ING önkéntes kasszája is jelentős növekedést ért el, a pénztár taglétszáma 2837 fővel nőtt. A növekedés pedig azóta sem állt le: a második negyedév első két hónapjában további 2560 fős volt a gyarapodás. A taglétszám és a vagyon az Aegon tájékoztatása szerint is valamelyest dinamikusabban növekszik az előző évekhez képest.

A bővülés a kisebb piaci szereplőknél is érzékelhető. Lukács Marianna, a Patika-csoport igazgatója arról számolt be, hogy a Tradíciónál az első negyedévben a létszám 11 százalékkal nőtt. Lukács további előretörést vár attól, hogy ezzel az önkéntes kasszával (az elsősorban egészségpénztáráról ismert csoportnál) az egészségügy nyugdíjpénztára címre pályáznak. Ezt megalapozhatja, hogy már eddig is több gyógyszertár csatlakozott.

A szektor azonban így sem örülhet felhőtlenül. Például az MKB-nál és az OTP-nél is tapasztalható ugyanis, hogy az önyp taglétszáma a belépések növekvő száma ellenére is csökkent, mert emelkedett a kilépők száma. Az OTP 1,5 ezer fővel "karcsúsodott". Az Aranykornál a belépési boom mellett is egy százalékkal mérséklődött a tagok száma. Szimicsku Szilvia ügyvezetőhelyettes szerint azonban ez természetes, mivel az önkéntes pénztári termék aktív korban is hozzáférhető 10 éves megtakarítási időtáv után, illetve mert a 16 éve működő Aranykor tagjai közül egyre többen érik el a nyugdíjkorhatárt és férnek hozzá adómentesen a megtakarításukhoz. Szakértők szerint hasonló jelenséggel nyilvánvalóan minden, a piacon régóta tevékenykedő szereplőnek már eleve kalkulálnia kellett.