Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés a tervezetnél magasabb infláció miatt - tudta meg a Napi Gazdaság. Az erről szóló előterjesztés a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint novemberben kifizethetik. Nem nagy emelésről van szó, hisz 1,1-1,3 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelésre kerülhet sor, ám ez negyede az év elején meglépett 4,2 százalékos emelésnek. A jelenleg érvényes szabályok szerint januári nyugdíjemelés nem lehet nagyobb, mint az arra az évre a kormány által a költségvetési törvényben tervezett infláció. Az idei költségvetés 4,2 százalékos inflációval kalkulált, ám a kormány prognózisa szerint is 5,2 százalék lehet a pénzromlás mértéke idén.

Ezzel a becsléssel a kormány továbbra is a becslések alsó sávjában marad, ugyanis Reuters elemzői konszenzusa 5,5 százalékos átlagos inflációt vár 2012-re, a prognózisok 5,1-5,5 százalékos tartományban szóródtak. A jegybank idénre 5,3 százalékos inflációval számol.

A tizedes mértékeknek nagy jelentősége van, ugyanis, ha a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke meghaladja az egy százalékpontot, akkor az beépül a nyugdíjakba, így a következő évben már a kiegészítő emeléssel megemelt összegre érkezik az újabb emelés. Amennyiben viszont a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke egy százalék vagy annál kisebb, akkor a januárig visszamenőlegesen járó különbözetet kifizetik, ám az nem számít bele a nyugdíjba.

2013-ra a kormány az ideivel megegyező, 4,2 százalékos inflációt tervez, így a januári emelés ekkora lehet. Mivel a költségvetés fő számairól már csütörtökön szavaznak a képviselők - így elvileg ezt az inflációs prognózist is bebetonozza a parlament. Ugyanakkor az MNB 2013-ra csak 3,5, Reuters által júniusban megkérdezett piaci elemzők pedig átlagosan 3,7 százalékos inflációt várnak - így ehhez hasonló emelés dukálna reálisan. Ennek ellenére, ha az infláció mégis alacsonyabb lesz, az emelt nyugdíjakat már nem lehet csökkenteni, így a kormányzati szándék ellenére elképzelhető, hogy 2013-ban szerény reálnyugdíjemelésre is sor kerülhet - amire évek óta nem volt példa.