Semminemű adat nem áll rendelkezésre, hogy elbocsátások vagy akár bevételkiesést eredményezne az üzletek vasárnapi zárva tartásának tilalma - mondta egy kérdésre válaszolva Kurucz Éva kormányszóvivő az útdíjrendszer véglegesítéséről tartott tájékoztatón egy kérdésre válaszolva. (Az autópályamatrica-rendszer változásairól - ingyenes szakaszok, utólagos kompenzáció, matrica-visszaváltási lehetőség, stb. - részletesen itt olvashat.) Kurucz hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni.

A kabinet a költségvetési bevételek csökkenésére sem számít, hiszen a kereslet nem fog mérséklődni, csupán annyi történi, hogy a vevők nem hét hanem hat nap alatt költik el a pénzüket. A kormányszóvivő hozzátette: a kereskedelemben általában munkaerőhiány van, így elbocsátások sem várhatók.

Varga Mihály kissé másképp fogalmazott a köztévé szerda esti műsorában. A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs szó új adókról és jelentős elbocsátásról a kereskedelemben. Szavai szerint a kereskedelemben 330 ezer ember dolgozik, és nincs szó arról, hogy a szektor leépítené létszáma 20-30 százalékát. A miniszter szerint, ha Ausztriában és Németországban meg tudták oldani a vasárnapi pihenőnap szabályozását, akkor Magyarország is nagyobb gond nélkül, jelentős költségvetési kiesés nélkül meg tud birkózni ezzel a feladattal.

A kincstári optimizmust mások nemigen osztják - sőt, a vasárnapi zárva tartás és a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj miatt a láncok üzleteket zárnak be, illetve beruházásokról mondanak le. Az is valószínűtlenül hangzik, hogy a plázákban működő kávézók, éttermek más napokon be tudnák hozni a kiesett forgalmat, ha az egész bevásárlóközpont - mozi híján - bezárni kényszerül.

A Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak csökkenése és az áfakiesés következtében, amit új adóval kell majd pótolni.

Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke szerint az érintett kiskereskedelmi cégeknél a munkavállalók több mint 80 százaléka ellenzi az intézkedést. Az üzletek bezárása miatt 25-30 ezer munkahely fog megszűnni. Ehhez hozzáadódik, hogy az intézkedés a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységekben - logisztika, beszállítás - további mintegy 15 ezer munkahely megszűnését jelentheti, elérve így az 50-55 ezres számot - véli az elnök.

A Liga a VOSZ-szal együtt adott be népszavazási kezdeményezést az üzletek vasárnapi zárva tartása ellen, amit a Nemzeti Választási Iroda kedden átvett.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára jelezte: alaptalan a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban külföldi példákra hivatkozni. Nyugat-Európában egyedül Franciaországban, Németországban és Ausztriában van jelenleg szigorú vasárnapi zárva tartás, de mind Németország, mind Franciaország oldani kezdte az intézkedést, az előbbi országban tartományi hatáskörbe delegálták a kérdést. Bécsben valószínűleg hamarosan újból megnyitják a boltokat a történelmi belvárosban, mivel nagy igény van rá.  Lengyelországban, Írországban, Portugáliában, ahol domináns a katolikus vallás, nincsen ilyen rendelkezés - jegyezte meg Dávid.