A nyitva-zárva tartás kérdését nem csak a bevezetése, hanem a bejelentése óta óriási viták kísérik. A legfájóbb terület a Balaton, hiszen ott jelentős gazdasági szerepe van az idegenforgalomnak, és megugrik a forgalom nyáron. Azzal, hogy semmilyen kivételt nem engednek a kiemelt üdülő területeken - hiszen a Velencei-tó, a Duna-kanyar, vagy a Tisza-tó ugyanúgy felkapott a hazai és a külföldi turisták között egyaránt - súlyos károkat okozhat az idegenforgalomnak - fogalmazott a főtitkár. A nyaralók ugyanis kétszer is meg fogják gondolni, hogy érdemes-e a Balatonra menni - magyarázta.

Kiemelte: az oda járók nagy része kispénzű, ezért felesleges az osztrák példát hozni, ahol szintén zárva vannak az üzletek. Az osztrák vásárlóknak sokkal tömöttebb a pénztárcájuk, megengedhetik maguknak, hogy beüljenek egy étterembe vasárnap, amikor zárva vannak a boltok. Vannak, akik még nem döntötték el, hogy hova mennek nyaralni, könnyen lehet, hogy emiatt nem a Balaton, hanem valamilyen külföldi, tengerparti nyaralóhelyet fognak választani - mondta.

A főtitkár úgy fogalmazott: egyértelműen rossz és káros a kormány azon döntése, hogy legalább a kiemelt üdülőhelyeken sem enged kivételt a vasárnapi boltbezárás alól. Azzal kapcsolatban, hogy egyes nyitva tartó kisboltokban vasárnaponként drágábban adják a termékeket, mint a hét másik hat napján, Vámos György kiemelte: a boltos maga dönt az árakról. Hozzátette: aki figyeli a balatoni árakat, láthatja, hogy a Balaton mindig drágább szokott lenni, mint a más településeken működő üzletek.

Egy okozott itt változást: az, hogy megjelentek a nagy üzletláncok is a Balaton partján, és a verseny miatt ők lefelé húzták az árakat. Nyilvánvalóan azzal, hogy a nagy üzletláncok nem nyithatnak ki vasárnap, a kisebb boltosok megpróbálnak élni ezzel a piaci lehetőséggel. A saját érdekeiket követik, ez jogilag nem kifogásolható. Az egy más kérdés, hogy ezek után a vásárló emiatt is kétszer meggondolja, hogy érdemes-e neki vasárnap a Balatonon vásárolni, vagy egyáltalán a Balatonon nyaralni - fogalmazott az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.