A legutóbbi vakliciten 1887 készítmény fordult meg, ebből 263 termék árát csökkentette a gyártó. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pedig felülvizsgálta a támogatásokat, és minden, az eljárásba bevont hatóanyagra meghatározta az új referenciatámogatásokat. (Az OEP az azonos hatóanyagú, egymással helyettesíthető gyógyszerekhez ugyanakkora támogatást ad.)

A népbetegségek kezelésére szolgáló, úgynevezett normatív támogatási körben a betegeknek 311 gyógyszerért, átlagosan közel 10 százalékkal (pontosan 9,7 százalékkal) kell kevesebbet fizetniük 2014. október 1-től. Ezzel szemben 178 készítményért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni. A legjelentősebb árcsökkentések a vérnyomáscsökkentőket, a koleszterinszint-csökkentőket és az antibiotikumokat érintették.

Van másik

Az emelt és kiemelt támogatott körben (ezek az első sorban szakorvosok által felírt gyógyszerek) ennél kevesebb, összesen 285 készítmény térítési díja változik: 200 gyógyszerért valamivel többet, 85 készítményért kevesebbet kell fizetni jövő hónaptól. Az egészségbiztosító külön kiemeli, hogy minden esetben, ahol a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, elérhető ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú készítmény, amelyről mind a kezelőorvosnak, mind a gyógyszerésznek törvényben előírt kötelessége tájékoztatástb adni.

Az OEP szerint a vaklicit első teljes évében már 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek. 2013-ban további 2,5 milliárddal csökkentek a betegterhek, így 2013-ban összesen 10 milliárddal kevesebbet kellett fizetniük a támogatott gyógyszereikért. További árcsökkentéseket főként azokon a területeken várnak, ahol jelenleg még egy hatóanyagot csak egy készítmény tartalmaz, azonban a szabadalom lejártával várható a versenytársak megjelenése. Az így felszabaduló forrásokat új gyógyszerek befogadására tervezik fordítani.

"Kisimulnak" a patikák

Az árváltozás miatti készlet-átértékelési veszteség csökkentése és a kiszolgálás biztonságának fenntartása érdekében a gyártók és a nagykereskedők már az október 1-i fordulónapot megelőzően az azt követően hatályos beszerzési árakon juttatták el a patikákba az árcsökkentéssel érintett gyógyszereket - mondta lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki a vállalkozások mérlegadatainak előzetes feldolgozása alapján úgy látja, "simul ki "az ágazat, s év végére hozza a 2006-os időszak teljesítményét.

Néhány gyógyszertárat ugyan tavaly is bezártak, azonban véleménye szerint hosszú távon 2300-2330 patika tartósan a piacon marad. Arra számít, hogy ha a nagykereskedőkkel szemben beáll az egyensúlyi állapot - mostanra 40 milliárdra csökkent a kifizetetlen számlák összege, azaz 25 nap körüli az átlagos fizetési határidő a szállítók felé -, vagyis tovább csökken a teljesítési idő, a patikák jobban koncentrálhatnak a készletezésre, és kevesebbszer kell majd a betegeknek ismételten visszamenni egy recpet kiváltásáért.

Nehezen átlátható a rendszer

A generikus gyógyszerpiac elmúlt 20 évét, annak hatékonyságát, a generikus gyógyszerpiaci ösztönzők 2009-2012 közötti működését értékeli és ajánlásokat fogalmaz meg ezek továbbfejlesztésére egy a WHO Európai Regionális Irodája és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közösen készíttetett szakértői tanulmány, melynek főbb megállapításait tegnap ismertették a szerzők.

Németh Gergely, az OEP ártámogatási osztályának munkatársa  az elmúlt 20 évről szólva kiemelte, hogy 1990-2000 között hiányoztak a támogatási rendszerből az árversenyt előidéző explicit ösztönzők, ez az egyensúlyi piaci árnál magasabb árhoz vezetett, jelentős jóléti veszteséget okozva a betegeknek. A 2007 eleji intézkedések jelentősebb elmozdulást hoztak a hatékonyabb piacok felé, de ez egyszeri jelenség volt. A későbbi árcsökkenés mindenesetre igazolta, hogy bőven volt tartalék a rendszerben - fogalmazott Németh.

A 2011-es változás (ekkor vezették be a vaklicitet) viszont sok hatóanyagcsoportnál áttörést hozott az árakban, s tényleges előnyökhöz juttatta a referenciatermékeket. Ugyanakkor a támogatási rendszer az elemzés szerint nagyon összetett, átfedések vannak a támogatási technikákban, a gyakran változó árak nehezítik az átláthatóságot, nehezen tervezhető az üzleti környezet.

Kiderült

Az ajánlásokról szólva Németh hangsúlyozta: kiderült, hogy a támogatási rendszer tervezésénél nem elég az árakra fókuszálni, hanem a gyógyszerpolitika legfőbb célkitűzéseit kell szem előtt tartani. A piaci szabályozás alapjainak stabilnak kell lenni, hogy tervezhető legyen az üzleti környezet. A hatékony árakat alkalmazó cégeket jutalmazni kell, illetve korlátozni a nem hatékony árakat megadók eladásait.

Németh szerint a felírási protokollokat ki kellene terjeszteni minden hatóanyagcsoportra, a háziorvosnál lévőket is, azért hogy a betegeket ne irányíthassák indokolatlanul drágább terápiákra. Mint fogalmazott, koherens támogatási rendszerre van szükség, az ösztönzőknek egy irányba kell mutatni, nem szerencsés, ha az orvosokat másra ösztönzi a rendszer, mint a gyógyszerészeket.

Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar oktatója a generikus támogatások egyensúlyteremtő hatását emelte ki annak kapcsán, hogy összesen mintegy kétezer készítmény ára csökkent a vaklicit bevezetése óta, átlagosan 30 százalékkal. Ugyanakkor még számtalan nyitott kérdésre is felhívta a figyelmet, közte a gyógyszerbiztonság további növelésére, a fekvő- és járóbeteg- ellátás gyógyszerellátásának kapcsolódási pontjaira, a gyógyszer alaplisták megfelelőségére és a fennarthatósági kérdésekre.

Ki nem találná, kik váltják ki a drágább gyógyszereket

Komáromi Tamás, a Healthware szakértője és munkatársai a betegek oldaláról vizsgálták a generikus programot. Tapasztalataik szerint az idősebb betegek szignifikánsan több, relatíve drágább gyógyszert váltanak ki, mint a középkorúak, s a budapestiek is hajlamosabbak a drágább készítményeket megvenni, mint a vidékiek. Akiknek összességében többet kell gyógyszerre költeni, azok viszont jobban figyelnek arra, hogy az elérhető olcsóbb készítményeket váltsák ki.

2013-ban a kiváltott támogatott gyógyszer mennyiségének 62 százalékát, termelői áras értékének 36 százalékát, testesítették meg a generikus gyógyszerek, amelyekre a gyógyszerkassza 31 százalékát költötték.