Az agrárközéposztály megteremtése, a versenyképes középbirtokok további erősítése érdekében a kormány döntött arról, hogy még 2013 első felében meghirdet mintegy 200 ezer hektár állami tulajdonú földterületet bérbeadásra, amit várhatóan a második félévben el is bírálnak majd - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, a pályázati feltételek nem változnak, továbbra is a helyben lakó termelők, fiatal gazdák pályázatait részesítik majd előnyben, az állattartás vállalása azonban elengedhetetlen feltétel lesz.

Célunk, hogy a majdani földtörvény definíciói szerinti kis- és nagybirtokok jelenlegi nagyjából 50-50 százalékos arányát úgy alakítsuk át, hogy a nagybirtokok használatában lévő földterület 20 százalék alá szoruljon - mondta Fazekas Sándor. Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt a 600 ezer hektárnyi állami tulajdonú termőföld - az erdőket most nem ideértve - nagyjából 600 bérlő használatában volt, míg a lejárt szerződések újrapályáztatása során 36 ezer hektár bérbeadása mintegy 1500 új bérlővel bővítette ezt a kört. A most induló akcióban további több tízezer új bérlővel bővül a rendszer - hangsúlyozta a miniszter.

2014. március végéig mindenképp lezárják majd a pályáztatást és a birtokba adást is, emellett befejeződik a jelenleg is zajló pályázatokkal kapcsolatos ügyintézés is, továbbá az említett 200 ezer hektárban benne lesznek a jelenleg megbízási szerződéssel hasznosított földek is, mivel ezt a lehetőséget ki szeretnénk vezetni a rendszerből - válaszolta a tárcavezető a Napi Gazdaság érdeklődésére. Szavai szerint az NFA felkészült a pályázati dömpingre, pluszforrásokat és létszámot is kapott a pályáztatás lebonyolítására, emellett a megújított földhasználati, illetve az állami földekről szóló naprakésszé tett nyilvántartás is gyorsítja majd a munkát.

Ismeretes, hogy az előző kormánytól örökölt 65 ezer hektárnyi lejárt bérleti szerződés újrapályáztatása több körben - halkabb-hangosabb botrányok közepette - lényegében 2011 óta zajlik. Eddig mintegy 42 ezer hektár esetében hirdettek eredményt, és 1600 szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a nyertesekkel. A miniszter tájékoztatása szerint az újonnan bérbe adott földek 92 százaléka 50 hektár alatti birtoktest volt, a meghirdetett földek kétharmadát kis és családi gazdaságok kapták, és mindössze két százalékot tett ki a 100 hektárnál több földhöz jutók aránya.