A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hat személlyel szemben, akik a vád szerint kedvezményes hitel ígéretével csaknem 3500 sértettnek összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádlottak 2012 júliusa és 2015 februárja között - az erre a célra létrehozott gazdasági társaságok révén - látszólag kedvezményes törlesztésű hitelt ígértek a hirdetésekre jelentkező ügyfeleknek, ténylegesen azonban fogyasztói csoportokba léptették be őket. A vádlottak a megtévesztett ügyfeleknek azt ígérték, hogy igen kedvező feltételekkel, rövid időn belül juthatnak pénzhez.

A vádlottak kezdetben egy budapesti VI. kerületi, majd később egy VIII. kerületi irodaházban működtettek irodát, tevékenységüket pedig országos és vidéki újságokban is hirdették. A hirdetések megtévesztőek voltak, szövegük azt sugallta az ügyfeleknek, hogy azonnal készpénzt folyósítanak még a nehéz anyagi helyzetben lévők számára is. A hirdetések alapján a cégeknél megjelent sértettek részére az üzletkötők megtévesztő tájékoztatást adtak, illetve az ügyfeleket abban a hiszemben hagyták, hogy a szerződéskötést követő hónapban hitelt fognak folyósítani részükre.

A megtévesztett ügyfeleknek a szerződés aláírását követően egyszeri regisztrációs díj, megbízási díj, valamint az első havi törlesztő részlet címén fizetniük kellett, a befizetések összege jellemzően az igényelni kívánt hitel nagyságához igazodott. A sértettek nem kapták meg az igényelt hitelt, a szerződésben vállalt hitelnyújtás a vádlottaknak nem is állt szándékában, valódi céljuk kizárólag a sértettek által befizetett pénzösszegek jogtalan megszerzése volt, ténylegesen a fogyasztói csoportokat sem működtették.

A kerületi ügyészség a vádlottakkal szemben - más bűncselekmények mellett - nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. A vád tárgyává tett bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele - a bűnhalmazat miatt - egy évtől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.