Az észak-alföldi régióban a NAV pénzügyi nyomozói az utóbbi negyedévben a második "nagyüzemi" mosószer-hamisító bandát buktatták le.  Pénzügyőrök és revizorok segítségével négy megyében, huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást. Az elosztó központ Nyíregyházán működött. Az észak-alföldi akcióban a pénzügyi nyomozók több mint húszezer liter folyékony mosószert, ezer kilogramm mosóport, mintegy hétezer hamis címkét, kupakokat, flakonokat és egy millió forint készpénzt is lefoglaltak.

A tisztítószerek nagykereskedelmével foglalkozó kft. nagy tételben, 1000 literes tartályokban Szlovákiából importált gyengébb minőségű, azonban legálisan forgalomban lévő folyékony mosószert. A terméket aztán - a megrendelők igényei szerint - flakonokba töltötték. A különböző márkájú mosószer címkéket postán vagy futárszolgálattal jutatták el a viszonteladóknak, akik a flakonokra ragasztották, és máris jól csengő márkanév alatt tudták eladni az árut.

Így buknak le a hamisítók

A legegyszerűbb módszer az, hogy vásárolunk és bevizsgáltatjuk − mondta korábban a Napi.hu-nak Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese. Szerinte e téren a gyártók elemi érdeke az együttműködés, hiszen a hamisítvány felismeréséhez szükséges alapvető információk (csomagolóanyag kinézete, termékösszetétel stb.) náluk vannak. Emellett már tudja a NAV, hogy kik azok, akik a hamis termékek előállítását segítik, például csomagolóanyag-gyártással, szállítókapacitással − őket kell figyelni. És persze a lakosságnak is feltűnik, ha például a szomszédban egy sufniban egy mosógéltöltő "vállalkozás" kezd el működni.

Az észak-alföldi telepen készített videofelvétel tanúsága szerint a csalók Arielnek és Persilnek látszó vödrös mosóporokat, Lenornak álcázott kannás öblítőket hoztak forgalomba, illetve olyan Amazon nevű folyékony mosószert csomagoltak át, amelynek flakonja hasonlít a népszerű márkás termékek csomagolására, így csak a címkét kellett kicserélni, hamisítottra.

Na, melyik márkás termék flakonjára hasonlít?
Kép: Fotó: NAV


Az elkövetői kör nyolc tagját elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett miatt. Tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A gyanúsítottak közül a bíróság 2 férfi és 1 nő házi őrizetét rendelte el.

Az észak-alföldi akcióval majdnem egy időben, Pest megyében újabb két banda bukott. A pénzügyőr járőrök előbb a 17. kerületben, majd Kistarcsán tartottak raktárellenőrzést. Mindkét helyen tetten érték az elkövetőket, akik éppen folyékony mosószer kiszerelését és csomagolását végezték. A budapesti helyszínen raklapokra csomagolt, szállításra előkészített tisztítószerek várták, hogy az ott várakozó teherautókra pakolják őket.

Fotó: NAV


A pénzügyi nyomozók a két helyszínen mintegy 37 ezer liter töltött flakonos mosószert, 22 ezerliteres tartályban ismeretlen eredetű folyadékot, töltőberendezéseket, címkéző gépeket, flakonokat és címkéket foglaltak le. A budapesti raktárban a mosószeren kívül öblítőket, tisztítószereket és samponokat is csomagoltak.

Fotó: NAV

A pesti helyszínen forgatott videóban számos, egyköbméteres, folyékony mosószerrel teli tartály, valamint rengeteg üres, töltésre váró, hamisított címkével ellátott mosószeres flakon látszik. Az ál-Arieleket raklaptornyokra helyezett tartályokból csapolták ezekbe az XXL-es flakonokba, amiket azután kettesével ún. duopackokba csomagoltak.

Mosószertöltő
Kép: Fotó: NAV

Ebben a két ügyben tizenegy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

Mosószertöltő
Kép: Fotó: NAV


A pénzügyi nyomozók tavaly fővárosban és Dél-Alföldön számoltak fel egy-egy mosószer-hamisító üzemet. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32 ezer liter folyékony mosószert, másfél ezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le. Budapesten a X. kerületben bukkantak a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei egy hamis mosószerekkel teli raktárra, ahol éppen töltötték és csomagolták a hamis árut. Nem sokkal később Dél-Alföldön egy volt békéscsabai autószalonban értek tetten mosószer-hamisítókat a pénzügyi nyomozók. Az elkövetők éppen egy teherautóról rakodták le a frissen érkezett alapanyagokat, az épületben pedig "nagyüzemben" folyt a munka.

Mosószertöltő
Kép: Fotó: NAV