Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júniusban lépne be a villamos energia magyarországi lakossági piacára a csehországi tulajdonú Energetikai Központ Zrt. (EK), amelynek hosszabb távú terveiben a lakossági gázértékesítés is szerepel - írja a Világgazdaság. A társaság az egyetemes szolgáltatói tarifákhoz képest 4, 6, illetve 8 százalékot tervez engedni az áram árából - azaz nem a számla végösszegéből.

A lap úgy tudja, a cég engedélye és üzletszabályzata már megvan, de még számos feladatot kell megoldania, hogy kereskedésbe foghasson. A júniusra tervezett piacra lépés már csúszás az előzőleg februárra kitűzött időponthoz képest, de már az is késés lett volna az eredeti, tavaly októberi dátumhoz képest. Az előkészületek azonban tovább tartottak a feltételezettnél.

Azzal, hogy olcsóbban kínálná a villamosenergiát, nehéz feladatra vállalkozik az EK, a hazai egyetemes piaci áraknak ugyanis nehéz alámenni, hiszen azokat a hatóság szabja meg, amelynek viszont messze nem elsődleges célja a tényleges piaci árviszonyok követése. Nem véletlen, hogy a villamos energia lakossági piacára mostanáig csak a T-Com lépett be, az is még a hatósági árképzés bevezetése előtt, de már akkor sem a hatalmas profit reményében, hanem meglévő, országos ügyfélszolgálati infrastruktúrája és vevőinformációs adatbázisa kihasználásaként, illetve infokommunikációs ügyfélköre megtartása, bővítése érdekében.

A VG úgy tudja, a cseh cég óvatosan indítana: nem önállóan, hanem egy már meglévő magyarországi mérlegkör (egy, vagy több erőművet, illetve több felhasználót tartalmazó, önálló energiaelszámoló rendszer, számuk 60 feletti) tulajdonosától vásárolna áramot ügyfeleinek. Ám még nem kötött szerződést, sőt, még a működéshez szükséges informatikai fejlesztések is hátra vannak.