Jövő január 1-jével 18 százalék áfa alá tartozik az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. Az Áfa-törvény a meghatározásnál az SZJ 55.30.1-re hivatkozik, ami máris heves vitákat váltott ki, mivel nem tartozik bele a munkahelyi étkeztetés, és így a "menüztető" helyekkel szemben hátrányba kerülnek a munkahely által biztosított szolgáltatások - írta az adózási szakportál.

További érdekességeket is rejt a NAV december 7-én kiadott tájékoztatója. (Ennek részleteiről a Napi.hu számolt be elsőként.) A szolgáltatás megítélésénél az SZJ ((szolgáltatási jegyzék) szám ugyanis csak az egyik szempont. A másik fontos feltétele a kedvezményes mértéknek, hogy az Áfa-törvény szerinti szolgáltatásnyújtás valósuljon meg. Így tehát a normál termékértékesítést el kell valahogy választanunk a szolgáltatásnyújtástól. Egy végletekig leegyszerűsített példával élve, más a megítélése annak, ha kap a vevő egy rántott húst kézbe vagy kihozzák neki tányéron evőeszközzel.

Az EU közös áfa-direktíva végrehajtási rendelete értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Továbbá, az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. A második mondat alapján a lényeg ugyanis az, hogy a teljes ügylet során a szolgáltatási rész legyen túlsúlyban és nem a termék ára.

Így ha csak veszünk egy szelet rántott húst elvitelre a hentesnél, akkor pusztán termékértékesítésről van szó, és normál 27 százalékos áfát kell felszámítania az eladónak. Ha viszont beülünk egy étterembe, ahol szék és asztal vár minket, fűtés van, zene szól, pincér szolgál ki minket és utána még el is mosogatnak helyettünk, a szolgáltatás van túlsúlyban, azaz az étterem az ételt és a nem alkoholos italokat 18 százalékos kedvezményes áfával számlázhatja. Csakhogy a két szélső eset közötti számtalan variációt kell megítélni, azaz, hogy mennyi az a minimális szolgáltatás mennyiség, amitől már azt mondhatjuk, hogy "túlsúlyban" van a szolgáltatás - olvasható az Ado.hu írásában.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása szerint azonban legalábbis ellentmondásos. Eszerint ugyanis nem szolgáltatásnyújtás valósul meg "az étel, és helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy "körbefutó deszka" biztosított - jellemzően ide tartoznak például a lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései". Mindezzel szemben a NAV szerint "szolgáltatásnyújtás történik például a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra való értékesítés esetén akkor is, ha az étel elfogyasztásához használt asztalt, széket vagy a fogyasztáshoz kapcsolódó mosdó használatot, illetve előzőek tisztán tartását részben vagy egészben nem (illetve nem közvetlenül) az étel, helyben készített alkoholmentes ital értékesítője biztosítja".

Egyrészt elfogadható a NAV véleménye, hogy a piaci "talponállók" nem tartoznak ide, mivel az a minimális infrastruktúra, amit az értékesítő bódé mellett az elfogyasztáshoz elérhetővé tesznek, nem teszi a szolgáltatási részt túlsúlyba. Másrészt azonban már erősen véleményes, hogy a plázák éttermi szintjein az ömlesztett székek és asztalok hada miért tenné szolgáltatássá a különböző pultoknál silány műanyag tányérokon kiadott ételek értékesítését. Változtat-e a kérdésen, ha az adott piacon található mosdó? Mi a megítélés, ha nem csak pult áll rendelkezésre, hanem néhány széket is kihelyez a lángossütő? Mindezek alapján nehéz egy állófogadás megítélése is, ahol a vendégek állva, esetleg csak könyöklő asztalok igénybevételével eszik a kaviárt.

Egy biztos azonban: a jogszabály és a tájékoztató együttes olvasatában ugyanaz a sült kolbász olcsóbb lesz egy plázában, mint a piacon. Legalábbis alacsonyabb áfa kulcs alá fog tartozni - írta a portál.