Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja az előterjesztést, teljeskörűen illetékmentessé válik az anyakönyvi kivonat kiállítása; a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges, a fennálló biztosítási jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása évente két alkalommal; a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése; a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról. Illetékmentes lehet a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás is.

A személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatban díjmentessé váló értesítési cím bejelentésével összefüggésben kizárnák az illetékfizetési kötelezettséget is, hogy az ne lépjen a díj helyébe. Ugyancsak a személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos az a módosítás, amely megkönnyíti a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok számára, hogy a nyilvántartásba vételükre irányuló eljárást kezdeményezzenek, mert az illetékmentessé válik. Ezekkel egy időben megszüntetnék a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illetéket.

További könnyítések

A családok, ezen belül a kiskorúak ügyeinek intézését könnyíti meg, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek mentesülnének az általános tételű közigazgatási eljárási illeték megfizetése alól. Mentessé válik az illetékfizetés alól a 65. életévét betöltött személy magánútlevele.

Az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó bizonyítvány kiadása iránti illetékfizetési kötelezettség az általános tételű 3000 forintra csökken, ezzel a módosítással az építésügyi hatóság által és az építésfelügyeleti hatóság által kiállítandó bizonyítvány illetéke azonos mértékűvé válik.

Az ingatlanügyek intézését megkönnyítendő az állampolgárok évente két alkalommal mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól. Lázár János július közepén jelentette be, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről.

Meghallgatták az embereket is

A miniszter akkor elmondta: augusztus 19-ig várják az állampolgárok véleményét arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek álláspontját, hogy milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely - jelenleg fizetős - szolgáltatásokat kellene olcsóbbá, ingyenessé tenni.