A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján népszerűtlen a kezdeményezés, de ennek is megvan az oka. A MOB-nál a sportszakmai kérdésekkel foglalkoztak, viszont a budapesti rendezés ügye és a népszavazási kezdeményezés mögött pártpolitikai okok vannak - mondta el Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Úgy látja, hogy a Momentum Mozgalom olimpiaellenes népszavazási kezdeményezésével a pályázat nagyon nagy hátrányba került. Borkai szerint az utolsó pillanatban támadták meg a projektet. Ezért arra sem lát sok esélyt, hogy egy gyorsan megtartott népszavazás és annak esetleges pozitív végkimenetele segíthetné a budapesti pályázatot.

A város, a kormány vagy a MOB kezdeményezheti a visszalépést, de állítja, hogy a sportszövetség lesz az utolsó, amelyik ezt a döntést meghozza. Az elnök azt mondta, kivárják, hogy mit tesz a pártpolitika.

A Momentum Mozgalom 266 151 darab támogató aláírást gyűjtött össze és adott le péntek délután a Fővárosi Választási Bizottságnál, hogy népszavazást lehessen tartani a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról. De a referendum megtartása egyáltalán nem biztos: Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy akár már szerdán a közgyűlés elé terjeszti a pályázat visszavonásának lehetőségét.