A közlemény szerint a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő-telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék. A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségét.

Az OMIT azt írta: a védelem súlypontja a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.

A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord - áll a közleményben.

Rajkánál 160, Nagybajcsnál 40 centiméteres apadás

Rajkánál 160, Nagybajcsnál 40 centimétert apadt a tetőzés óta a Duna; előbbi településnél 646, utóbbinál 867 centiméteres a vízállás - áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság vasárnapi közleményében. A tájékoztatás szerint Dunaremeténél a tetőző vízállás 722 centis - az eddigi csúcsot két centiméterrel meghaladó - volt, de itt is érzékelhető a Komárom felett tapasztalható apadás. Esztergomnál tetőzik a folyó.

Az apadás üteme lassú, és erre kell számítani továbbra is. A bősi tározó üzemelése az apadó ágat befolyásolhatja.

Győr térségében a vízszintet továbbra is a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg apadó Duna alakítja. A Rábán Győrnél szombat délután mért legmagasabb vízállás 838 centiméteres volt, ez harminc centiméterrel haladja meg az eddigi csúcsot.

Még három nehéz nap

Három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint "abszolút kezelhető" szintre csökken - közölte az MTI-nek nyilatkozva vasárnap délben Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Győrnél már mintegy 30, Győrújfalunál 20-22 centimétert apadt a Mosoni-Duna; utóbbi helyen minden olyan kritikus ponton sikerült megerősíteni a gátat, ahol veszély keletkezett, minden suvadást, minden törést sikerült betömni, most viszont - az Öreg-Dunából visszaduzzadó víztömeg nyomása után - a távozó ár szívóhatása jelent problémát.

Apad a Moldva és az Elba, de áradnak a patakok

Lassan apad a Moldva és az Elba Csehországban, de a heves esőzések következtében több kisebb folyó, patak megáradt és medréből kilépve helyi árvizeket okozott. Az országos árvízvédelmi hatóság vasárnap déli helyzetjelentése szerint a Moldván és az Elbán már csak öt helyen van harmadfokú, tehát a legszigorúbb árvízkészültség. Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A további két veszélyes hely a Moldva dél-csehországi szakaszán van. Az országszerte érezhető közlekedési gondok péntektől vasárnapig alig enyhültek.

A szombat délutáni és esti intenzív esőzések után gyorsan emelkedik a kisebb folyók és patakok vízszintje, több helyen lakó- és mezőgazdasági területek kerültek víz alá.