A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Megszüntetheti az életbiztosításokon keresztüli adóoptimalizációs lehetőségeket, hogy − a nemzetközi gyakorlattal összhangban − a polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezete új fogalmakat vezet be az életbiztosítások kapcsán. A dokumentum egyértelműen megkülönbözteti az életbiztosításokat a lejárati szolgáltatási és visszavásárlási érték megléte alapján, és csak az utóbbiakat nem tartalmazó konstrukciókat tekinti kockázatinak.

A hatályos személyijövedelemadó  (szja)-törvény ugyanakkor kevésbé differenciáltan kezeli az életbiztosításokat: és bár az úgynevezett vegyes (azaz megtakarítási elemet is tartalmazó) szerződésekre tartalmaz külön szabályokat, a csak halál esetére szólóak között nem tesz különbséget attól függően, hogy az előre meghatározott időtartamra szól vagy határozatlan idejű, azaz teljes életre szóló (whole life). A probléma, hogy utóbbiakat − mivel vaskos megtakarítási elemet is tartalmazhatnak − valójában nem szabadna kockázati életbiztosításnak tekinteni.

Az adómentesség feltétele

A halál esetére szóló életbiztosításhoz az szja-törvény kedvezményes adózást rendel: ha egy cég dolgozóira ilyen biztosítást köt, akkor annak díja adó- és járulékmentes. Azzal azonban, hogy ez a whole life szerződésekre is érvényes az a furcsa helyzet áll elő, hogy a kedvezmény olyan biztosításra is igénybe vehető, amely a későbbiekben megszüntethető, illetve amelyben a szerződő helyébe lépő biztosított (dolgozó) jogosulttá válhat a visszavásárlási összegre. Utóbbi kifizetéshez természetesen kapcsolódik adókötelezettség (szja és egészségügyi hozzájárulás), de ez a terhelés kisebb mértékű, mint a bérjövedelemé, amelyhez egyéni járulékfizetési kötelezettség társul.

Szakértők szerint az, hogy az új Ptk. tervezete rendet tesz a kockázati életbiztosításoknál, nem feltétlenül jelenti, hogy a szja-törvény ne alkalmazhatna a saját rendszerében eltérő fogalmakat. Most ugyanakkor egyfajta kényszerhelyzet áll elő, így megvan a lehetőség arra, hogy a jogalkotó mérlegelje, a nemzetközi gyakorlathoz igazítja-e az szja-törvény kockázati életbiztosításokra vonatkozó definícióját is, ezzel megszüntetve a sokak szerint aggályos adóoptimalizálási lehetőségeket.