Egy júliustól életbe lépett kormányrendelet-módosítás lehetővé teszi, hogy a kedvezményezettek az uniós forrásokból megvalósuló, derogációs kötelezettséggel érintett beruházásokhoz szükséges önerőt halasztva, csak a projektjük végén használják fel. A kedvezményezettek számára több idő áll rendelkezésre az önerő előteremtésére, az esetleges késlekedés nem veszélyezteti a támogatás lehívását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A külön kérelem nélkül érvényesülő engedmény az önkormányzatokra és önkormányzati társulások által megvalósítandó, derogációs kötelezettséghez kapcsolódó projektekre vonatkozik. A kormányrendelet módosítása többek között azzal az előnnyel jár, hogy a projektek támogatásának mértéke átmenetileg 100 százalékosra emelkedhet - írta közleményében az NFM.

A halasztott önerő a támogatási szerződés módosítása nélkül alkalmazható, az abban rögzített támogatás-önerő arányt azonban legkésőbb a projekt befejezéséig - azaz a záró kifizetési igénylésben - helyre kell állítani. A megítélt összeg kimerülését követően tehát a kedvezményezett állja a projekt további költségeit. Ha a támogatás-önerő arány a projekt befejezéséig nem áll vissza, a támogató a jogszabályokban és a támogatási szerződésben foglalt szankciókkal élhet - hívta fel a figyelmet az illetékes tárca.