A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Magyar Rezidens Szövetség szerint a szakemberhiány miatt a hallgatói szerződést aláírókat külföldi munkaadók "vásárolják majd ki", a hosszú távú szerződésekért cserében pedig a nyugati kórházak vállalják majd át a fiatal orvosok fizetési kötelezettségét.

Az orvosképzést évente mintegy ezren fejezik be Magyarországon, ez a szám azonban nem elegendő a rendszerből kieső mintegy 800-as orvosszám kompenzálására, évente körülbelül 1200 orvos távozik külföldre − mondta a Napi Gazdaságnak Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.

Az Európai Unióban mintegy 200 ezer orvos hiányzik az egészségügyből, Németországban a kezdő bruttó fizetés 4 ezer euró (1,2 millió forint) körül alakul, szemben a magyarországi havi bruttó 300-400 euróval. A nyugati kórházak tehát könnyedén kivásárolhatják a volt magyarországi hallgatókat.

A rezidensek fizetését várhatóan kismértékben növeli majd a kormány, a bérkrízis ezzel enyhülhet, azonban a kimaradó alapellátásban dolgozók is benyújtják majd igényüket fizetésemelésre − figyelmeztet az Intézet a Demokratikus Alternatíváért elemzése. Bán Andrea egészségügyi szakértő szerint a béremelés mellett arra is szükség lenne, hogy a kötelező túlórák helyett valódi perspektívát kínáljanak a rezidenseknek, illetve hogy a hálapénz helyett a bevételi forrásokat intézményi szinten, átláthatóan csatornázzák be az egészségügybe.