A közleményben rámutatnak: ezáltal már a hónap közepére teljesítették a havi kifizetési ütem (395 milliárd forint) 82 százalékát, és a márciusi kifizetésekkel együtt összesen 7200 milliárd forintot hívott le a magyar kormány a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország számára rendelkezésre bocsátott forrásokból.

A közlemény szerint a 2015. februári 1716 elmaradt projekthez képest márciusban már csak 1333 késedelemben lévő program van az állami és önkormányzati szektorban, esetükben is több mint 100 milliárd forinttal csökkent az elmaradás a 2014. év végi céloktól.

A minisztérium úgy véli, ez a pozitív irányú változás részben annak köszönhető, hogy februárban a pályázat.gov.hu oldalon közzétették a késedelemben levő, közfinanszírozású projekteket tartalmazó listát, amellyel figyelmeztetni akarták a projektgazdákat.

A tapasztalatok szerint az éves kifizetések több mint fele az év utolsó két hónapjában realizálódik, így jó esély van arra, hogy Magyarország 2015-ben ismét rekordot döntsön a kifizetésekben - jegyezték meg.