Aszerint sikeres egy ország, hogy csökken-e az államadósság, csökken-e munkanélküliség. A gazdasági szereplők nem reagáltak a S&P leminősítésére, a következő években nem is lesz komolyabb hatása a le- és felminősítéseknek - mondta miniszterelnök. Ezért én már én nem is követem a az újsághírek szintjénél komolyabban a hitelminősítők döntéseit. A leminősítések a múlt hangjai - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Akármit is mondanak londoni elemzők, Magyarország nem akar pénzt az IMF-től, hanem "biztosítási szerződést." A magyar állampapírokat megveszik a pénzügyi spekulánsok, a magyar állampolgárok - így biztosított közép- és hosszútávon a finanszírozás. Ki se kell menni a devizapiacra, az idehaza kibocsátott eurókötvény is nagy siker - tette hozzá.

Csökken az adósság, a munkanélküliség és még a születések száma is emelkedett, vagyis a rossz tendenciákat sikerült megfordítani, jó hírek jönnek a következő hetekben-hónapokban a magyar gazdasággal kapcsolatban - fogalmazott.

Az önkormányzatok adósságátvállalásához szükséges pénzt a magyar gazdaság - a magyar emberek - megtermelték - vagyis nem adósságot generál. 2010-et megelőző tíz évben az önkormányzatok is eladósodtak. Az embereket is arra ösztönzöm, hogy lépjenek be az árfolyamgátba, mivel a magyar forint sorsa - mint minden európai devizáé - bizonytalan lesz jövőre - ezért nyomatékosan felhívok minden devizahitelest - hogy lépjen be az árfolyamgát intézményébe - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint már nincsenek válságadók a magyar adórendszerben, ami maradt az nem ideiglenes elem, hanem hosszú távon marad. Ez egy új gazdasági modell: nem csökkentjük a bankok adóját, a monopolcégek adóját, de csökkentjük szja, a foglalkoztatás terheit - tette hozzá a miniszterelnök.