Most lehet cselekedni, alkotni, most van értelme bátornak lenni, "kitartóan szedni a lábunkat", menni előre céltudatosan, önbizalommal - fogalmazott a kormányfő. Most épül, épülhet az, amit polgári Magyarországnak, polgári berendezkedésnek, nemzeti-keresztény korszaknak, "magyar országnak" gondolunk. Magyarország 2014-ben lezárta a stabilizálás korszakát, új szakaszt nyitott, és "repülőrajtot" vett.

A gazdasági felzárkózás ritka, mint a fehér holló, nem lesz könnyű feladat. Sikerült pályát nyitni magunk előtt. Ezt együtt értük el, és közösen lehetünk rá büszkék. Ugyanerre lesz szükség a következő 20 évben is, és akkor felívelő pályán haladhat Magyarország" - tette hozzá a miniszterelnök. A gazdaság növekedése nem elégséges, és a tartóssága sem biztosított, mert a magyar gazdaság még nem elég életképes. Ezért itt még van munka: lesz itt adócsökkentés, életszerűbb szakképzés, jobb szervezés, új technológiai lépcsőfokok - mondta beszédében.

Orbán Viktor az oktatással kapcsolatban úgy fogalmazott: ha megküzdöttünk az IMF-hitellel, egy Klik sem fog ki rajtunk.

A veszély neve ma a népvándorlás. A 2015-ös év véget vetett annak az időszaknak, amikor Európa biztonságban volt, amikor a védettségét és biztonságát készpénznek lehetett venni. Mi már egy éve jeleztük a modernkori népvándorlást. Ez ma már történelmi tény - jelentette ki Orbán Viktor. Olyan korszak köszöntött ránk, amire nem voltunk felkészülve. Ideje elengedni az illúziókat, a valóság az, hogy számos európai országban régóta épül a párhuzamos társadalmak jelensége.

Magyarország szuverén ország, ide csak úgy lehet belépni, ha betartják a törvényeket, és engedelmeskednek az egyenruhásoknak - mondta a politikus. Véleménye szerint Európa jövőjét első helyen nem azok veszélyeztetik, akik ide akarnak jönni, hanem azok a politikai, gazdasági és szellemi vezetők, akik Európát az európai emberekkel szemben megpróbálják átalakítani.

Meg kell állítanunk Brüsszelt. Nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel a törvények fölé helyezze magát. Nem hagyhatjuk, hogy arra kényszerítsenek bennünket, hogy bárki mást importáljunk a saját elhibázott döntéseik miatt. Magyarországon nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, felgyújtott bevándorlótáborok. Ezt csírájában elfojtjuk, és megtoroljuk - fogadkozott a miniszterelnök.

Az Európai Uniónak semmivel, egyetlen fityinggel sem tartozunk egymásnak - jelentette ki a magyar kormányfő.