Brüsszelben azt szokták gondolni, hogy egyetlen sikeres gazdaságpolitika van és ez minden uniós ország számára üdvözítő - mi ezt nem fogadtuk el - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Ezt akár nevezhetnénk nemzeti függetlenségnek is - tette hozzá. A viták lezárultak azzal, hogy az Európai Bizottság elismerte - teljesíthető a három százalékos államháztartási hiány.

2010-et megelőző években megnyúzták az embereket - elvették a nyugdíjak, fizetések egy részét - ez az út idehaza nem járható, ezért kell a bankokat megadóztatni. Brüsszel viszont a bankok oldalán áll - szögezte le Orbán. Erről szólt a vita, hogy nem fogadtuk el a brüsszeli gazdaságpolitikát. Lehet, hogy az EU gazdaságpolitikája Brüsszelben, Amszterdamban sikeres, de hogy Magyarországon nem - ez bizonyos - erről a szólt a kormány és a EU vitája.

A válság terheit méltányosan szét kell osztani, az egy következő kérdés, hogy a bankok áthárítják e a tranzakciós illetéket az ügyfelekre. Orbán szerint a bankok a korábbi bankadót sem hárították át, most is meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, hogy ne háríthassák át az új adót az ügyfelekre a pénzintézetek.

A magyar gazdaság Európa egyik legjobban rendben lévő országa - ezen nem lehet vitatkozni - mondta Orbán. Magyarországon zajlanak a szerkezeti átalakítások, ezért van a számos vita az önkormányzati rendszer, az oktatás körül. Ezeknek a szerkezeti átalakítások végén vagyunk, Magyarország megújult - ez "fejeződik ki" a költségvetésben is.

AZ EU szerint a magyar gazdaság szerint 0,3, az IMF szerint 0,8 százalékkal nő a magyar gazdaság 2013-ban  - vagyis Magyarországon lesz növekedés, ha a parlament megszavazza a munkahelyvédelmi akciótervet - mondta.

A miniszterelnök szerint közel vagyunk az IMF-megállapodáshoz. Nehéz idők jönnek Európában, a mainál is nagyobb zűrzavar jön ezért érdemes tárgyalni. Az igaz, hogy ilyen jó pénzügyi helyzetben lévő ország - államháztartási hiány három százalék alatt van - nem szoktak az IMF-hez fordulni, ennek ellenére szükség van a  "védőhálóra".

kétharmados jogszabály lesz a földtörvény

Kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény - jelentette be Orbán Viktor. A kormány a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) javaslatára támogatja, hogy kétharmados jogszabály legyen a földtörvény.

Arra a kérdésre, hogy a törvény miatt Magyarország nem nyit-e újabb frontot az uniós bírósággal, a kormányfő azt válaszolta: "szerintem nem nyitunk, de majd meglátjuk, ha nyitunk is, majd jól megnyerjük azt a csatát is".
Az új földtörvény a nagybirtokot korlátozó irányba mozdítja a magyar mezőgazdaságot - mondta Orbán Viktor.