Jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk az uniós túlzott deficit eljárás alól, érdemes harcolnunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. A tények Magyarország pártján vannak: eddig is megtettük a hiánycsökkentéshez kapcsolódó intézkedéseket, az a baj, hogy értékelésbe és a jóslás szerű elemek is bekeverednek - tette hozzá.

Magyarország pénzügyi védőhálót kért - vagyis hitelkeretet - ilyet kaptak a lengyelek - mondta az IMF tárgyalásokról. Orbán szerint még nincs vége a tárgyalásoknak, mi szeretnénk megkapni a rugalmas hitelkeretet. Az idő Magyarország oldalán áll, hisz az IMF napról-napra kap kedvező adatokat a magyar gazdaság állapotáról. Azt vártam, hogy az IMF látni fogja az idő előrehaladtával, hogy beleférünk a rugalmas hitelkeretbe, ám rá kellett jönnünk, hogy a "holló a hollónak nem vájja ki a szemét". Az IMF nem akar mást mind a bankadó eltörlést és az emberek adóztatását, ami végül is érhető abból a szempontból, hogy az IMF is egy bank - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint, ha amerikai és brit milliárdosoknak megéri magyar államkötvényeket venni, akkor a magyar háziasszonyoknak is: azért bíztatok mindenkit - ha van pénze -, hogy vásároljon magyar államkötvényt. Mindenki jobban jár, ha a magyar államadósság és az utána utána fizetett kamat magyar háztartások kezébe kerül - tette hozzá.

Az MNB politikájának kereteit a jegybanktörvény írja körül - így nem lehetnek kétségek a jegybank jövőbeni politikájával kapcsolatban. Egy biztos, hogy off-shore lovagot nem jelölök az MNB élére - mondta Orbán. Azt szeretném, ha magyar emberek bízhatnának az MNB-ben.

A csütörtöki moszkvai útja kapcsán Orbán elmondta, hogy a magyar történelem nagy tanító; ezért az első siker, hogy nem csak kimentünk, hanem hazajöttünk Moszkvából. Nagyon mély barátsággal fogadtak minket, úgy láttam Magyarországot tisztelik Moszkvában. Én is úgy gondolom Európai kultúra, nincs orosz kultúra nélkül.

Magyarország helyzetét Moszkvában fölértékeli uniós és NATO tagsága - ebből a szempontból előny az EU-tagság - tette hozzá a miniszterelnök. Az energetikai együttműködésről szólva elmondta, hogy a magyar energiafüggetlenség nem azt jelenti, hogy nem hozunk be energiát, hanem, hogy nem egyetlen helyről importálunk. Ebből a szempontból a kiszolgáltatottság már megszűnt, hiszen több forrásból juthatunk energiához. Tegnap az MVM már döntött az E.ON földgáztározóinak megvásárlásáról - mondta Orbán.