A büszkeség napjának nevezte október 23-át Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett állami díszünnepségen. Október 23-a 60 év után is felemel és megtisztít, közös örökség. A kormányfő szerint azt köszönhetjük 1956 hőseinek, hogy még a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni.

Orbán Viktor beszéde elején külön köszöntötte az ünnepség díszvendégét, Andrzej Duda lengyel államfőt, a magyar és a lengyel nép barátságát pedig két szabadságszerető, bátor nemzet ezeréves barátságaként jellemezte. "Isten óvja Lengyelországot!"

A magyarok sohasem mondanak le a szabadságról, nem törődnek bele az elvesztésébe, és a legreménytelenebb helyzetben is elő tudják varázsolni - mondta Orbán.

1956 októberében Budapesten " a történelem menete fordulatot vett", a "megjövendölt kommunista világforradalom helyett kitört a kommunista világ elleni forradalom", és "megüzentük a Nyugatnak", hogy a Szovjetunió sebezhető.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak van tehetségünk a szabadsághoz, mindig tudtuk, mit kezdjünk vele. Mindig egyszerű a kérdés: mi döntünk a magunk életéről vagy valaki mások.

Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az "elszovjetesedéstől" - mondta Orbán. Szerinte nem fogadható el, hogy az Európai Uniót egy modern kori birodalommá alakítsák, hogy a szabad európai nemzetek szövetségének helyébe egy európai egyesült államok lépjen. "Mi, magyarok európai nemzet akarunk maradni, és nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában" - mondta a kormányfő.

Az Orbán Viktor politikája ellen sípolással, dobolással, kerepléssel tüntetők - pár százan lehettek - távolabb álltak, a metrómegállónál és a Néprajzi Múzeumnál, a biztonságiak nem engedték őket közelebb a Parlamenthez - a televíziós közvetítésekbe nem nagyon hallatszott be a fütyülésük. Ungváry Krisztián történész az Index szerint vérző fejjel sípolt, "a demokráciában elmondhatom a véleményemet az utcán, az nem vita, hogy engem megvernek a véleményemért - mondta Ungváry, miután megütötték. A rendőrök sorfalat álltak a Vértanúk tere felöl álló tüntetők és a Kossuth tér között. Több ünneplő és demonstráló között alakult ki szóváltás, dulakodás.

Összefogást sürgettek az ellenzéki pártok és civilek

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, azok gyalázzák meg az 1956-os forradalom eszméit, akik '56 örököseinek vallják magukat, nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei. Szerinte a mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint jelenleg nem egyszerűen a kormányzás rossz, hanem a rendszer, ezért azoknak van igaza, akik új rendszerváltozást akarnak.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani. Ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről - tette hozzá, megjegyezve: a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot "ebből a rémálomból".

Bokros Lajos, a MoMe elnöke meghirdette az 500 napos programot, amibe mindenkinek, aki szerint véget kell érjen az Orbán-rendszernek, be kell állnia egy demokratikus választási szövetségbe. Szerinte nemcsak a pártoknak, hanem a civil szervezeteknek, és az ellenzéki sajtónak is részt kell ebben vennie - tudósított az Index.

Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője szerint világnézettől függetlenül sok embernek elege van az Orbán-rendszerből, abból, hogy újságírókat még nem ölnek meg, de újságokat már igen. Hogy népszavazást csak a kormány kezdeményezhet. Hogy mindenki csak annyit ér, amennyije van. Hogy Orbánt csak három dolog érdekli, a hatalom, a pénz és a foci - ezt a rendszert kell az utolsó vadhajtásig eltakarítani. Erre a feladatra kell koncentrálni - ez az utolsó utáni lehetőség - mondta Vajda.

Vona: Orbán mondjon le

Az ország függetlensége és szabadsága nem lehet alku tárgya, nem eladó - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt Corvin közi megemlékezésén. Ha nem sikerül az érvénytelen népszavazás után az alkotmánymódosítás sem, akkor Orbán Viktor légyen bátor, mondjon le és jöjjön az előrehozott választás - mondta Vona. Szerinte az orbánizmus nemzetiszínű szalaggal átkötött aljasság, kokárdával feldíszített lopás - a szocialistákkal szemben elég volt a nemzeti gyökerekre hivatkozni, ám a Jobbikkal szemben ez kevés lesz. A Jobbik képviselőcsoportjának minden tagja nyilatkozatot tett arról, hogy csak akkor támogatja az alaptörvény-módosítást, ha az teljes körű és együtt jár a letelepedési kötvények kivezetésével.