Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő - akit "a nemzeti különutakat" bíráló Angela Merkel német kancellár szavairól kérdeztek - hangsúlyozta: Magyarország volt az első nemzetállam, amely önállóan cselekedett, ezért ma Magyarország a legvédettebb állama az EU-nak, amely viszont tétlen. Szerinte egyébként a migránshelyzet és Brüsszel tehetetlensége a jobb jövőt, a fejlődés lehetőségét veszélyezteti. Megjegyezte azt is, hogy a migránsokkal szembeni hazai védekezés teljes költségét Magyarország állja, az EU nem segít.

Nyomatékosította: Magyarország nem enged be a területére senkit ellenőrzés nélkül. "Itt nem lesznek kerítésáttörések, bevándorlózendülések, felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak vadászni mindenfajta bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra" - fogalmazott Orbán Viktor. Közölte, arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ha ilyesminek akárcsak a jelét látják, akkor azt csírájában el kell fojtani, meg kell torolni. "Ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból, ez egy biztonságos hely marad" - mondta.

A magyar határzárról szólva a jelenlegi fizikai akadályokat eredményesnek minősítette, de jelezte: "fizikailag" meg kell erősíteni a kerítésrendszert, hogy szélesebb szakaszokban is védhető legyen. Arra is fel kell készülni, hogy ha a magyar-román határszakaszon baj van, akkor 2-3 hét alatt a teljes magyar-román határt "fizikailag meg kell tudnunk védeni" - tette hozzá.

A görögök hibáztak

A miniszterelnök az interjúban érthetetlennek nevezte, hogy Görögország miért tűrte el, hogy Törökország felől milliószám lépjenek át a területére ellenőrzés nélkül, és hogy a szigetekre érkezőket a görögök miért szállították tovább államilag a szárazföldre. Úgy összegzett: Görögország megsértette a schengeni megállapodást, "beengedte és a nyakunkra küldte a menekülteket", mégis "valakik" - például a németek, de "vannak a függöny mögött mások is" - állandóan megvédték.
Kitért Törökország és az EU viszonyára is, így például a törökök vízummentes utazásának kérdésére. Erre a magyar kormány azt mondja: "ha bárkinek meg fogjuk adni a jövőben (...) mi, magyarok a vízummentes belépést, első Ukrajna kell, hogy legyen".

A magyar külpolitika támogatja, hogy az EU megállapodjon Törökországgal, de ez önmagában kevés, nem váltja ki a saját védekezést - közölte.  Arra a felvetésre, hogy a NATO európai erőinek főparancsnoka szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot, Orbán Viktor úgy reagált: Oroszország szíriai bombázása előtt is özönlöttek a migránsok Európa felé, ezért "ezt az oroszok nyakába varrni a logika egyszerű szabályai szerint sem tűnik értelmes álláspontnak".

Az eurózóna és a Saul fia is szóba került

A miniszterelnök arról az elképzelésről is beszélt, amely szerint az eurózónához tartozó államok egy csak rájuk vonatkozó közös politikát alakítanának is. Ez szerinte nem a holnap problémája, de még az idén komoly döntések várhatók, amelyek a közös pénzt nem használó tagállamok, így Magyarország elé is megválaszolandó kérdéseket állítanak. Jelezte, az euróövezeti csatlakozáshoz Magyarországon az alkotmány értelmében kétharmados parlamenti támogatás kellene.

Végül az Oscar-díjas Saul fia című filmről beszélt, felidézve: a kormány 2010-ben "teljes jogi és pénzügyi káoszt" vett át a filmfinanszírozás területén. Nehéz volt rendet tenni, "Andy Vajna nevét nem tudjuk megkerülni, aki az egyik legbátrabb magyar, aki vállalta azt a munkát, hogy ebben a darázsfészekben megpróbál békét, igazságosságot és alkotó légkört teremteni" - fogalmazott, majd közölte: az új rendszerben készült magyar filmek az elmúlt években 130 elismerést kaptak a világban. "Ezeknek kiemelkedő, nagy hegycsúcsa a Saul fia" - mondta Orbán Viktor, aki gratulált a film rendezőjének és a teljes stábnak.