Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész magyar pénzügyi rendszer borzalmas állapotban volt 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányzást. A kormány a választások után nekiállt, hogy "ezt a istállót kitakarítsa" és az elmúlt években "európai pénzügyi rendszert" épített. Most érkezett el a rendcsinálás a befektetési cégekhez - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádióban.

A brókerek "nem a legízlésesebb" részei a világnak, a "szőke nők és a csillogó autók" világa ez, ám ebben a világban is rendet kell rakni. A miniszterelnök szerint minden esetben ki kell menteni a kockázat alól az állami vagyont és olyan szabályokat kell alkotni, amelyek kizárják, hogy újra előforduljanak a befektetési csalások.

A tervek szerint a Fidesz ma benyújtja a Quaestor-károsultak megsegítésről szóló törvényt, aminek irányát a kormány támogatja. A Fidesz javaslata szerint a Befektetésvédelmi Alap garanciájának felső határárát 6 millió forintról, 30 millióra emelnék - ám az ehhez szükséges pénzt a pénzintézeteknek kellene az Bevába befizetni. A kormány az év elején írta alá az EBRD-vel azt a megállapodást, amelyben vállalta, hogy egyeztetés nélkül nem vett ki újabb terheket a bankszektorra. Ezért a Fidesz javaslatáról előbb egyeztetni kell a bankszövetséggel - mondta Orbán Viktor.

Elmarad a társasági adó csökkentése

A tervek szerint április végére készítik el a 2016-os költségvetési törvényjavaslatot. Ennek részeként várhatóan nem kerül sor a társasági adó csökkentésére jövő januárban - mondta a miniszterelnök. (A társasági adó csökkentését a kormány előbb 2015-re, utána 2016-ra ígérte.) A szja-ban a családi kedvezmény nő - ahogy az a már elfogadott törvényben szerepel. A bankadó "nagy valószínűséggel" csökkenhet azoknál a pénzintézeteknél, amelyek növelik a hitelezésüket. A reklámadóról szólva Orbán elmondta, hogy bár ő személy szerint kevesli a 5,3 százalékot - ennek ellenére ez lesz a felső kulcs. A kormány arról is döntött, hogy lesz a reklámadónak "valamilyen" nulla kulcsa.

A hét végi tapolcai választás kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy szerinte semmi jelentősége nincs a Fidesz népszerűségvesztésének. Akármi is történik a kormány egyet tehet a programját teljesíti, ahogy a Fideszben mondjuk "nix ugribugri" - fogalmazott.